Verse wortelen en rode biet vastgehouden in twee handen. De foto is genomen recht op het veld.

Hoe biobedrijf La vie est belle schwung brengt in je keuken

Ze maken overheerlijke vegetarische producten. Van shoarmareepjes over burgers tot broodbeleg. En dat allemaal biologisch. Nochtans zag het er 40 jaar geleden anders uit. Stefaan en Katrien – beiden verpleegkundigen van opleiding – ontdekten de vegetarische keuken tijdens een twee jaar durend verblijf in Afrika. Vandaag hebben ze een bloeiend bedrijf in het West-Vlaamse Oostkamp en zitten 3 van hun 4 kinderen mee in de zaak. Op 25 september won ‘La vie est belle’ de BioVLAM, een award die gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker zet.

Dochter Nele, Stefaan Deraeve, zonen Karel en Lieven - © Bioforum/François De Heel

Authenticiteit & evenwicht

Dat zij als verplegers een award winnen, is het gevolg van hun drang om de wereld te verbeteren en van veel liefde. Liefde voor elkaar en voor hun kinderen die inmiddels mee in de zaak zitten. Hun ondernemend succesverhaal gaat over authenticiteit en goed eten in evenwicht met de natuur.

“Het is fantastisch hoe verrassend het leven zich soms ontplooit. De rode draad daarbij is voor ons authenticiteit. Als we vandaag een award winnen, doen we dat dankzij onze drive om de dingen steeds beter te doen. Een motivatie die onze kinderen trouwens delen”, vertelt Stefaan.

“Toen we in de jaren 80 terugkwamen uit Afrika begonnen we thuis kookworkshops te geven. Tijdens die workshops legden we de basis voor de eerste vegetarische burgers. We waren erg geïnspireerd door de biobeweging. Te vaak gaat bio over wat er allemaal niet in een product mag zitten, maar eigenlijk moet je het omdraaien. Het gaat over producten die gemaakt worden in evenwicht met de natuur”, vertelt Stefaan. “We moeten respect hebben voor onze omgeving en zorg dragen voor wat we hebben,” vult Stefaans zoon Lieven aan.

“Een kopie zal nooit hetzelfde zijn”

Tot 2015 zette men bij La vie est belle vooral in op burgers. Maar Stefaans zoon Lieven wilde verdergaan. Hij zocht naar producten die je makkelijk kon bereiden en in verschillende recepten kon gebruiken. “Bij een burger ben je nogal beperkt. Je maakt het typische broodje of een traditioneel drieluik met groenten en aardappelen,” aldus Lieven.

“Mijn vrouw en ik werken fulltime en we hebben twee kleine kindjes”, vertelt Lieven. “Zoals vele ouders willen we een snelle en gezonde maaltijd op tafel zetten, maar ik merkte een tijdje geleden dat we daarvoor nogal gemakkelijk terugvielen op vlees. Het was altijd voorhanden en je kon het gemakkelijk en snel bereiden”.

Net zoals zijn ouders die zoveel jaren geleden in Afrika leerden te koken zonder vlees, besloten Lieven en zijn vrouw 3 jaar geleden geen vlees meer te kopen. Hij ging met succes op zoek naar kwalitatieve vegetarische producten die eenvoudig te bereiden zijn en bij een jong publiek met weinig tijd in de smaak vallen. De falafel die hij ontwikkelde, kan bijvoorbeeld bereid worden als aperitief, in een wrap en in een salade.

Productiehal © La vie est belle

Nu wint La vie est belle een award voor Lievens nieuwste product. Het is een pakket bestaande uit een droge en een natte component waarmee je thuis in ‘no time’ vers veggie gehakt hebt, waarmee je alle kanten uit kan. Het is innovatief in zijn soort doordat je als consument zelf aan de slag kan en het kan verwerken in de vorm die je zelf kiest. Hartig, in een burger of in een pastasaus, het product heeft een hoog gebruiksgemak. Het heeft als werknaam ‘Koekje van eigen deeg’ gekregen, de definitieve naam wordt nog bekend gemaakt.

“We kiezen bewust niet voor namaakvlees. Een kopie zal nooit hetzelfde zijn”, zegt Lieven. En Stefaan vult hem daarbij aan. “We willen een lekker product, dat eenvoudig te bereiden is en in evenwicht is met de natuur, zonder dat je als consument moet gaan nadenken over wat er precies in zit.”

Het zijn die elementen die de juryleden van de BioVLAM in het bijzonder wisten te appreciëren. We willen La vie est belle namens het hele Lekker van bij ons-team van harte feliciteren met hun mooie prijs.

Meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je meer verhalen van producenten en boeiende bioweetjes.

Met welke bioproducten ga jij graag aan de slag? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een foto of video met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

Beeldmateriaal

Beeld Stefaan Deraeve en kinderen © Bioforum / François De Heel
Topbeeld + beeld productiehal © La vie est belle