Wie is Chef Patat 2017?

Wie is Chef Patat 2017?

Vier foodies, één gemeenschappelijke factor: hun liefde voor lekkere producten van bij ons. Ze gaven hun persoonlijke toets aan een van onze aardappelrecepten en gingen zo de strijd met elkaar aan voor de titel van Chef Patat 2017. Jozefien Ryckx overtuigde chef en jurylid Jeroen de Pauw met haar karnemelkstampers en werd uitgeroepen tot winnaar. Ontdek haar versie van karnemelkstampers, bekijk de video en laat je inspireren door onze recepten. 

MAAK KENNIS MET DE 4 FOODIES

Jozefien Ryckx is een echte duizendpoot. Naast het gezicht achter Goestjes is ze ook professioneel foodstyliste en receptontwikkelaar. Een recept ombuigen tot een nieuwe creatie is voor haar kinderspel. Ze toverde de geplette aardappel met karnemelk, gewokte wintergroenten en hazelnootboter om tot smeuïge karnemelkstampers. Puur comfortfood op je bord.

Met een passie voor taal sloeg ze als communicatieverantwoordelijke de perfecte job aan de haak, maar stiekem droomt Evelien van Renterghem van Good food good people good times van een hippe broodjes-/soep-/koffiebar. Evelien stopte het recept van de courgette gevuld met aardappelcrème, spek en peterselie in een nieuw kleedje. Letterlijk, want ze verving de courgette door bladeren van savooikool. Een topper voor de winter!  

Foto, van links naar rechts: Naomi Ansah, Carla De Graef, Jeroen De Pauw, Jozefien Ryckx, Evelien van Renterghem

Naomi Ansah, Carla De Graef, Jeroen De Pauw, Jozefien Ryckx, Evelien van Renterghem

Carla De Graef is één brok energie. Gelukkig maar. Zo kan ze zich na het werk volledig smijten in de keuken. Haar twee kinderen zijn alvast dankbaar en genieten van haar gerechten die ze daarna deelt op mijnpuurleven. Ook Carla koos voor de gevulde courgette. Ze verving het spek door Ganda-ham en serveerde het met een winters slaatje van wortel, witloof en veldsla.

Naomi Ansah is de jongste van het gezelschap. Ze studeerde Russisch aan de Universiteit van Gent en deelt haar culinaire experimenten op Instagram. Naomi waagde zich aan de aardappelpizza. “Dat zag er echt appetizing uit,” aldus Naomi over haar keuze.  

3, 2, 1… COOK-OFF!

Na een korte kennismaking met elkaar gaf Chef Jeroen de Pauw het startsein. De deelnemers begaven zich naar hun eigen kookeiland en startten met de voorbereiding van hun aardappelgerecht.

Na het verjagen van de eerste zenuwen vonden de deelnemers hun draai en kwam hun persoonlijkheid op de voorgrond. Jozefien was erg geconcentreerd en ging voluit voor de titel. Ze liet zich niet uit het lood slaan, ook niet toen Chef Jeroen plots opsprong en haar verbrande hazelnoten van het vuur haalde. Ze ondernam meteen een tweede poging die ze met succes afrondde.

Naast haar had Evelien alles onder controle en kookte ze alsof ze thuis was, zonder stress. Ze leek zich onbewust van de dubbele strijd met Carla, die hetzelfde recept koos en vol energie van pot naar pan wandelde. Wat meer peper, de aardappelen nog wat fijner stampen, en als laatste een extra klontje boter voor de ultieme smeuïge aardappelcrème. "Da's echt goeie," vond Chef Jeroen van Carla’s puree. Naomi slorpte alle tips en feedback van Jeroen op als een spons, vormde haar pizza om in een hart en voegde, met de inspiratie van het moment, nog wat tijm toe. 

DE LAATSTE RECHTE LIJN

Bij het ingaan van de laatste minuut liepen de deelnemers nog druk heen en weer en legden ze de laatste hand aan hun gerechten. "Laat me die handen zien," zei Chef Jeroen, waarop de kandidaten hun handen in de lucht staken. De wedstrijd was afgelopen. De deelnemers namen een stap terug en keken tevreden naar hun gerecht. 

De vier foodies gingen op zoek naar een plekje met de beste belichting en verzamelden allerhande materiaal. Lepels, handdoeken, glazen, en natuurlijk ook de aardappel. Ze haalden letterlijk alles uit de kast om de beste foto te nemen van hun creatie.

Daarna was het de beurt aan Jeroen de Pauw om de gerechten te beoordelen. Dat deed hij zowel op vlak van smaak als presentatie. Hij proefde elk gerecht, gaf feedback en welverdiende complimenten, en kroonde Jozefien tot winnaar.

CHEF PATAT 2017 OVER HET WINNENDE GERECHT

Jozefien Ryckx is Chef Patat 2017 maar wat maakte haar aardappelgerecht nu tot winnaar? Voor haar karnemelkstampers baseerde ze zich op een familierecept waar ze haar eigen draai aan gaf. “Ik maakte de karnemelkstampers met een pap gemaakt van karnemelk voor een smeuïgere textuur.” De gewokte wintergroenten in het recept verving ze door prei die ze traag liet garen en karamelliseren. Ze werkte af met beurre noissette, brokkelkaas en geroosterde hazelnoten. “Voor mij is het een topcombo, zowel qua smaak als textuur in de mond”.

Inspireerden deze 4 foodies jou om zelf een van onze aardappelgerechten te proberen?

Of zweer jij bij een ander aardappelrecept? Laat het ons weten met #lekkervanbijons via FacebookInstagram of Twitter.

Volg de 4 foodbloggers ook op sociale media:

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.