Wat moet waar in de koelkast?

Wat moet waar in de koelkast?

Een goed georganiseerde koelkast is goed voor je portemonnee. Je eten blijft langer vers en je voorkomt voedselverspilling. Je koelkast inrichten is vooral een kwestie van gewoonte. Eens je de koelkast-indeling onder de knie hebt, gaat het als vanzelf. Wat moet waar in de frigo? Je leest het hieronder. 

Je koelkast organiseren doe je volgens temperatuurzones

De temperatuur in een koelkast is niet overal gelijk. Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. De koudste zone is dus onderaan, net boven de groentebak. Daar horen de dingen die het snelst bederven. Bovenaan plaats je wat langer goed blijft.

Er zijn vier temperatuurzones. In elke zone horen andere producten:

  • Bovenste schappen (4-6°C):  restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen.
  • Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie.
  • Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk
  • Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.

Deze voedingsmiddelen horen niet in de koelkast

Eten bewaren is niet gelijk aan gekoeld bewaren. Je koelkast inrichten wil dus ook zeggen: verwijderen wat daar niet thuishoort.

Deze voedingsmiddelen bewaar je beter niet in de ijskast (ook al dacht je misschien van wel):

  • Voor vruchtgroenten zoals tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines is de koelkast te koud. Je bewaart ze beter op een koele, donkere en goed verluchte plaats zoals de kelder of een koele berging. In de koelkast worden vruchtgroenten slap en waterig. Ze verliezen sneller hun smaak en bederven sneller. Bij te lage bewaartemperaturen krijgen courgettes bovendien een bittere smaak en gaat de schil van paprika’s rimpelen.
  • Restjes van aangesneden vruchtgroenten kan je ongeveer één dag in de koelkast bewaren. Wil je ze langer bijhouden dan is invriezen in porties de boodschap.
  • Ook aardbeien, bananen, pruimen, kiwi, aardappelen, ajuin en look bewaar je best buiten de koelkast. Een groenteschaal en een fruitschaal zijn hiervoor beter. 

In de koelkast bewaren of niet? Het etiket brengt raad

Op het etiket staat of je iets gekoeld of koel bewaren moet. Wat is het verschil?

  • Staat er ‘gekoeld bewaren’: dan hoort het in de koelkast
  • Staat er ‘koel bewaren’: dan kies je een koele plek buiten de koelkast.
Vrouw kijkt in koelkast

Houd de koelkast ordelijk en proper

Je weet wat waar moet in de koelkast? Dan kunnen we je koelkastorganisatie verder perfectioneren. 

  • Stel de temperatuur van je koelkast in tussen 4 en 7°C.
  • Plaats de koelkast niet te vol. Er moet genoeg lucht rond de producten kunnen circuleren. 
  • Houd rauwe producten gescheiden van bereide producten. Zo vermijd je eventuele kruisbesmetting door bacteriën van rauwe naar bereide producten.
  • Dek alles zo veel mogelijk af. De producten drogen minder snel uit en kruisbesmetting is makkelijker te voorkomen.
  • Noteer de datum op geopende verpakkingen.
  • Pas het ‘FIFO’-principe toe (first in first out). Plaats nieuw aangekochte producten achter de oude of plaats de producten die het snelst vervallen vooraan.
  • Respecteer de houdbaarheidsdatum. Vergeet niet dat de vervaldatum niet meer geldig is eens de verpakking geopend is. Bewaar een geopende verpakking niet langer dan 2 à 3 dagen in de koelkast tenzij anders vermeld op het etiket.
  • Laat restjes goed afkoelen voor je ze in de koelkast zet.
  • Laat de koelkast tijdens het vullen niet langer open dan nodig.
  • Neem enkel wat je nodig hebt en plaats alles na gebruik snel terug.
  • Kuis maandelijks de koelkast met warm water en zeep.

Oké, de vraag ‘wat moet waar in de koelkast?’ is beantwoord. Laat het vullen van de koelkast beginnen! Met deze heerlijke gerechten bijvoorbeeld:

Met enkele slimme tips kan je je voedselverlies met 20 procent doen dalen. Ken jij nog koelkasttips of heb je een van onze recepten geprobeerd? Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.