Hoe vakmanschap en een korte keten centraal staan op het Saeftingherhof

In hun bedrijf Saefthingerhof zorgen Geert en Kris samen voor een (h)eerlijk, stukje vlees recht van de boer. Ze kweken er Belgische witblauwe runderen: “Het zijn rustige, sterke dieren, en ze hebben de laagste CO2 uitstoot van alle runderen. Dat is belangrijk voor ons.”

Piet Huysentruyt, zelf grote voorstander van lokale vleesproducten en liefhebber van de boerenbuiten, ging langs bij Kris en Geert. “Een lokale productie met een korte keten tussen producent en consument is ongetwijfeld de toekomst”, zegt hij. “Ik vind het fantastisch, wat ze hier bij het Saeftingherhof doen. Ze combineren vakmanschap met passie en topkwaliteit.”

Veehouder Geert en Piet Huysentruyt

Unieke smaak en verwende dieren

Geert en Kris baten een relatief kleine veehouderij uit. Dat het koppel landbouwers naast varkens ook runderen gingen houden, was eigenlijk eerder toevallig: “Geert kwam op een dag thuis met een pasgeboren kalf dat hij van een klant had gekregen”, steekt Kris van wal. Hun honderdtal koeien grazen vrij in het Verdronken Land van Saeftinghe, een natuurgebied dat geregeld overstroomd wordt door de Westerschelde. De zilte planten, dienen als voeding voor de dieren. “Het vlees van onze koeien krijgt zo een diepe volle smaak, en een zeer donker rode kleur. Die licht zilte smaak typeert de Saeftingher présalé,” legt Kris uit.

“Onze dieren grazen zeven jaar lang in het Verdronken Land. We laten mensen ook graag zien waar onze dieren leven, hoe ze leven, hoe goed ze verzorgd worden”, vervolgt hij. “Iedereen mag dat zien.” Piet knikt: “Hier hebben de koeien echt een luxeleven. Geert serveert hen met het gebied waarin ze grazen dagelijks een sterrenmaaltijd op koeienformaat.”

Korte keten

“De Saeftingher présalé is uniek in België”, vult Kris nog aan. “Daarom hebben we ook besloten om het vlees zelf tot bij de lokale consument te brengen.” Klanten kunnen kiezen om een volledig pakket te bestellen, of om specifieke stukken te kopen. “Maar het allerbelangrijkste in onze aanpak is dat we er eerst voor zorgen dat we het volledige rund verkocht hebben, voor het geslacht wordt”, vertelt ze. Kris en Geert vinden het heel belangrijk dat er niets verloren gaat. “Onze klanten zijn heel bewust bezig met diervriendelijkheid, met het lokale en ecologische aspect en met het vakmanschap,” vult Kris aan.

Of de korte keten aan een heropleving bezig is? “Het komt zeker terug in de kijker,” bevestigt Kris. “Mensen willen terug weten wat ze eten. Ze willen zien vanwaar hun vlees komt. Door minder dieren te houden, en rechtstreeks aan de consument te verkopen, kunnen wij veel beter onze boterham verdienen."

"Ten slotte is een korte keten ook beter voor het milieu. Waarom moet alles met het vliegtuig overgevlogen worden, terwijl er al zo veel unieke producten gewoon om de hoek verkocht worden?”, zegt Piet daarover. Ook Geert en Kris hechten veel belang aan het klimaataspect. “Onze installatie zonnepanelen wekt meer energie op dan we nodig hebben. Door te focussen op een korte keten, gaan we voor een minimum aan voedselkilometers of verpakkingsafval.”

Landbouwster Kris en Piet Huysentruyt

Kwaliteit is de beste reclame

“Veel mensen weten niet meer waar hun vlees vandaan komt”, bevestigt ook Piet. Zeker jonge mensen moeten in sommige gevallen een beetje opnieuw opgevoed worden. Hier kunnen de klanten opnieuw leren welke verschillende stukken vlees er zijn. Goed vlees komt ook niet zomaar uit een doosje: het vergt hard werk, goede basisproducten, een goed gebied waarin de dieren kunnen leven. Alleen zo hou je de kwaliteit hoog, en die kwaliteit is onze beste reclame.”

Op zoek naar een hoeveverkooppunt bij jou in de buurt?

Zoek niet verder. Je vindt hier alle hoeveverkooppunten. Neem zeker ook eens een kijkje op de site van het Saeftingherhof.

Wat zijn jouw favoriete hoeveproducten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons of #rechtvanbijdeboer. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!