Mikkemannen © Bakkerij Van Gronsveld

Mikkemannen uit Limburg, figuurtjes om van te smullen

Een bijzondere gelegenheid vraagt om een bijzondere zoetigheid. En bij de kleinsten onder ons scoort snoepgoed in de vorm van een mannetje of een diertje altijd goed. We kennen allemaal de sinterklaasfiguurtjes, gemaakt uit speculaas. In Limburg vormen de Mikkemannen al van oudsher de aanloop naar het sinterklaasfeest. Bakker Bert Vangronsveld vertelt ons het verhaal achter dit erkend traditioneel streekproduct.

Bakker Bert Vangronsveld © Bakkerij Van Gronsveld

Volgens een aloude Bilzense traditie

De Zuid-Limburgse Mikkemannen zijn gemaakt uit een zoet luxedeeg. Om de Mikkemannen - zoete koeken in de vorm van een mannetje - gestalte te geven, heeft Bert geen bakvorm nodig. Een schaar volstaat.

De familie Vangronsveld bakt er al sinds 1990 deze typische zoete broodjes volgens een aloude Bilzense traditie. “De ingrediënten zijn bloem, water, gist, boter, eieren, zout, parelsuiker, fijne kristalsuiker en rozijnen. En een snuifje kaneel, volgens het recept van mijn vader dat ik koester”, vertelt Bert.

Met veel ervaring en vakmanschap wordt in het atelier van de bakkerij het deeg eerst in bolletjes van gelijke grootte gekneed. Uit die deegbolletjes wordt dan de basisvorm van het mannetje geboetseerd: een lijfje en een hoofdje. “De armpjes en benen knippen we met een schaar in het deeg. Eistrijksel zorgt voor de goudgele korst en de rozijnen en parelsuiker blijven in het eindresultaat goed zichtbaar.”

Snijden van de Mikkemannen © Bakkerij Vangronsveld

Twee mythes over het ontstaan van de Mikkemannen

De Mikkemannen - ook Mikkemennekes, Mikkemenkes of Soekermennekes genoemd, worden volgens de traditie gebakken vanaf de eerste zondag van oktober tot aan sinterklaas. Over het ontstaan van de broodjes leven er twee mythes. “Volgens sommigen werden de Mikkemannetjes bereid uit restjes van deeg, om minderbedeelde kinderen met sinterklaas toch een verrassing te kunnen geven”, legt Bert uit. Volgens anderen zijn de Mikkemannen ontstaan als een minder zoete variant op speculaas.” Wat wel zeker is: de term ‘mik’ stamt van het Latijnse ‘mica’, wat kruimel betekent. Later werd 'mik' in de volksmond gebruikt als term voor luxe broodproducten.

De Mikkemannen zijn een traditie die meer aandacht verdiende, vond Bert. Nu verkopen ze als - tja – zoete broodjes. “In september vragen de klanten al naar onze Mikkemannen. Ze zijn zeker lekker genoeg om onbelegd te eten, maar sommigen verrijken ze met echte boter, confituur of plattekaas.”

De smaak te pakken?

Op streekproduct.be vind je nog meer boeiende verhalen achter onze traditionele streekproducten en kan je alles lezen over de nieuwste erkenningen.

Ben jij ook fier op onze traditionele streekproducten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een foto van jouw favoriete streekproduct met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest en YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

© Beeldmateriaal: Bakkerij Vangronsveld