Visbouillon

4
  • 1 kilo visgraten en viskoppen (van tong, tarbot of griet)
  • 2 stengels groene selder
  • 1 stengel prei
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 4 à 5 peperbolletjes
  • 1 rood pepertje, gehalveerd en ontpit
  • 2 dl droge witte wijn

Koop vis en groenten zo vers mogelijk. U kunt gaan voor graten en koppen bij de visboer, maar hele vissen zijn toch nog iets beter. De gefileerde stukken kunt u later in de soep gebruiken.

Maak de vissen schoon. Verwijder eerst het vel. Bij platvissen maakt u een inkeping aan de staart en trekt u het vel er voorzichtig af.

Snij met een fileermes het vlees van de graten. Maak eerst een inkeping over de ruggengraat. Laat het mes zacht over de graten glijden. Leg de filets in de koelkast. Spoel alle graten en kop-pen grondig af onder koud, stromend water.

Snij alle groenten fijn. Ze moeten gaar worden in 30 minuten. De visbouillon mag namelijk niet langer koken, anders lost er te veel gelatine op.

Doe alle ingrediënten (behalve de wijn en de vis-filets) in een kookpot. Overgiet met 3 liter water en laat 20 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel. Schep het schuim eraf en blijf dit doen. Overgiet met de wijn en laat nog 10 minuten koken. Giet de bouillon dan door een neteldoek in een kom.

De visbouillon is nu klaar voor gebruik. Natuurlijk kunt u de bouillon ook invriezen.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.