Varkenskroontje met trio van tomaat

Peter Goossens
6
60

Voor de tomatensalsa:

  • 6 pruimtomaten

  • 2 tenen knoflook 

  • 2 takjes tijm

  • 1 theelepel oregano 

  • 2 dl olijfolie

  • 2 theelepel wittewijnazijn

  • zeezout en peper

Voor de geroosterde tomaten:

  • 600 g kleine trostomaten
  • olijfolie
  • peper en zeezout
  • enkele takjes tijm (optioneel)


Voor de puree:

  • 800 g bloemig kokende aardappelen
  • 100 g zongedroogde tomaatjes op olie
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180° C.
Kerf het vet van het varkenskroontje kruisgewijs in. Zorg dat je niet in het vlees snijdt.
De inkerving zorgt voor een mooie bedruiping tijdens het braden.
Kruid het varkenskroontje met peper en zout en wrijf goed in.

Verhit een eetlepel boter en olijfolie in een braadslede of ovenvaste pan en schroei het varkenskroontje aan tot het mooi bruin ziet.
Schuif het daarna in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 150°C.
Laat het vlees een uurtje braden.

Voor de tomatensalsa
: 



Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen.
Haal de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in mooie blokjes.

Verwarm de olie zachtjes en pers hierin de knoflook.
Voeg de tijmblaadjes en de oregano toe en laat even kort opwarmen.


Voeg dan de wittewijnazijn toe en breng op smaak met zeezout en peper.

Giet dit mengsel over de blokjes tomaat.

Voor de geroosterde tomaten:

Doe de hele tros tomaten, inclusief steeltjes, in een ovenschotel.
Bedruip met olijfolie en kruid met peper en zeezout.
Voeg eventueel wat afgeriste blaadjes tijm toe en zet alles gedurende een half uur in de warme oven, tot de tomaten opengesprongen zijn en licht gekleurd.

Voor de puree:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Snijd ze in grote stukken.
Plet de gare aardappelen en meng met de in stukjes gesneden tomaatjes en olijven.
Voeg olijfolie toe en meng tot een smeuïge puree.

Proef en breng op smaak met peper en zout.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.