Varkenskroontje met tomatensalsa en ratatouille

Peter Goossens
6
60

Voor het varkenskroontje:

  • 1 varkenskroontje van +/- 800 g (3 beentjes)
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 teentje look
  • 250 ml bruine fond
  • zwarte peper en zout
  • fleur de sel
  • boter
  • witte wijn
  • olijfolie

Voor de tomatensalsa:

  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 130 g gepelde tomatenblokjes
  • 2 eetlepels fijngehakte zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel fijngehakte basilicum
  • olijfolie
  • scheutje witte wijnazijn
  • citroenzeste
  • korianderzaadjes

Voor de gegrilde aardappel:

  • 400 g kleine aardappelen (bv. Amandine)
  • 400 g ganzenvet, gesmolten
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje look
  • peperbollen
  • zout

Voor de ratatouille:

Voor het varkenskroontje:

Kruid het varkenskroontje met zwarte peper en zout en kerf het vet in.
Bak het kort langs alle kanten aan in wat boter.
Leg de ui en de wortel in de braadslee.
Nu mogen ook de tijm, de laurier en het teentje look erbij.
Zet gedurende 10 minuten in een oven van 150°C.

Leg vervolgens het varkenskroontje in de braadslee en zet opnieuw in de oven.
Laat ongeveer 55 minuten braden op 150°C.
Tijdens het braden mag je het kroontje regelmatig overgieten met het braadvocht.
Laat het vlees eventjes rusten zodat de sappen zich kunnen verdelen.

Ontvet de pan en blus ze met een scheutje witte wijn en de bruine fond.
Laat eventjes doorkoken en monteer de saus met een klontje boter.

Snijd het vlees in sneden.
Haal deze kort door de olijfolie en grill ze langs beide kanten op de BBQ of in de grillpan.
Smaak af met zwarte peper en fleur de sel.

Voor de tomatensalsa:

Snijd de sjalot en de look fijn.
Stoof ze aan in een scheutje olijfolie.
Meng de sjalot en de look daarna met 2 eetlepels olijfolie en de tomatenblokjes.
Voeg ook enkele geplette korianderzaadjes, de basilicum en de zwarte olijven toe.

Verfris het geheel met wat citroenzeste en een scheutje witte wijnazijn.

Voor de gegrilde aardappel:

Was de aardappelen.
Begiet ze daarna met het gesmolten ganzenvet tot ze onder staan.
Voeg de tijm, de look, de peperbollen en wat zout toe.
Verwarm de aardappelen tot ongeveer 90°C en laat ze op een zacht vuurtje garen gedurende een 25-tal minuten.

Haal de aardappelen uit het vet en snijd ze in twee.
Grill de aardappelen.
Je kan dit doen op de BBQ of in een grillpan.
Kruiden met fleur de sel en zwarte peper.

Voor de ratatouille:

Snijd de courgettes in schijven.
Kruid de schijven met peper en haal ze door de olijfolie.
Grill ze op de BBQ of in de grillpan.

Snijd de aubergine in schijven.
Kruid met zout en laat 5 minuutjes inwerken.
Haal de aubergineschijven door de olijfolie en grill ze op de BBQ of in de grillpan.

Knip de kerstomaatjes los.
Haal ze door de olijfolie en grill ze kort op de BBQ of grillpan.

Grill de rode paprika’s op de BBQ of in de grillpan tot het vel zwartgeblakerd is.
Wikkel ze in plasticfolie en laat ze 10 minuutjes rusten.
Haal de paprika’s uit de folie en verwijder het zwarte vel.
Snijd ze in sliertjes.

Snijd de buffelmozzarella in schijven en kruid ze met peper en zout.
Meng de groenten met de mozzarella.
Smaak af met een scheutje sherryazijn en wat peper en zout.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.