Varkenskroontje met lenteragout

6
60

Voor het varkenskroontje:

  • 1 varkenskroontje van ± 800 g (3 beentjes)
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 teentje look
  • 250 ml bruine fond
  • witte wijn
  • zwarte peper en zout
  • boter

Voor de geglaceerde groenten:

  • 200 g kleine raapjes
  • 250 ml gevogeltebouillon
  • 200 g wortelen
  • 200 g bloemkool
  • 1 eetlepel fijngesneden dragon, fijngesneden
  • foelie (de gedroogde zaadmantel van het nootmuskaatkruid)

Voor de gegaarde pijpajuintjes:

Voor de gekonfijte verse look:

  • 1 bol verse look
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie

Voor de gebakken aardappelen:

  • krielaardappelen
  • boter
  • peterselie

Voor het varkenskroontje:

Kruid het varkenskroontje met zwarte peper en zout en kerf het vet in.
Bak het kort langs alle kanten in wat boter.
Leg de ui en de wortel in de braadslee.
Nu mogen ook de tijm, de laurier en het teentje look erbij.
Zet gedurende 10 minuten in een oven van 150°C.

Leg vervolgens het varkenskroontje in de braadslee en zet opnieuw in de oven.
Laat ongeveer 55 minuten braden op 150°C.
Tijdens het braden mag je het kroontje regelmatig overgieten met het braadvocht.
Laat het vlees eventjes rusten zodat de sappen zich kunnen verdelen.

Ontvet de pan en blus ze met een scheutje witte wijn en de bruine fond.
Laat eventjes doorkoken en monteer de saus met een klontje boter.

Voor de geglaceerde groenten:

Schil de raapjes en de wortelen en snijd ze in de gewenste vorm.
Smelt wat boter met een stukje foelie.
Bak hierin de raapjes en de wortelen licht aan.

Voeg 250 ml gevogeltebouillon toe en laat de groenten koken zonder deksel tot al het vocht verdampt is.
Snijd de bloemkool in roosjes.
Blancheer ze in gezouten water en laat ze uitlekken in een vergiet.
Op het laatste moment voeg je de bloemkoolroosjes bij de andere groenten.

Werk af met de fijngesneden dragon en breng op smaak met wat peper en zout.

Voor de gebakken aardappeltjes:

Schil de aardappelen en snijd ze in de gewenste vorm. Kook ze beetgaar in gezouten water en giet af.
Smelt een klontje verse boter en bak hierin de nieuwe aardappelen.
Kruid af met peper en zout. Werk af met wat fijngesneden peterselie.

Voor de gegaarde pijpajuintjes:

Snijd de pijpajuintjes fijn en stoof ze even aan in een klontje boter.
Bevochtig ze met een flinke scheut gevogeltebouillon en kruid met wat peper en zout.
Laat het geheel doorgaren op een hevig vuur tot al het vocht verdampt is.

Voor de gekonfijte verse look:

Verdeel de bol look in teentjes, zonder ze te pellen.
Leg ze in een pan en voeg de rozemarijn en wat peper en zout toe.
Begiet met een flinke scheut olijfolie tot het geheel onder staat.
Verwarm alles tot ongeveer 80°C en laat gedurende 20 minuten sudderen op een laag vuurtje.
Giet het vet af en bak de teentjes look aan in een pannetje tot ze mooi bruin kleuren.

Serveer in de schil. Zo vermijd je een vervelende lookgeur.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.