Varkenskroontje met geroosterde knolgroenten

6
60
  • 1 varkenskroontje van +/- 800 g (met beentjes)
  • 1 grote oranje zoete aardappel
  • 1 bos fijne worteltjes
  • 4 kleine of 2 grote pastinaken
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 eetlepel gehakte tijm
  • 1 eetlepel gehakte marjolein of oregano
  • 3 teentjes look
  • olijfolie
  • 1 eetlepel rijstazijn of andere zachte azijn
  • boter
Wortelen en andere knolgroenten hebben van nature suiker in zich en karameliseren als je ze op hoge temperatuur roostert. Ze krijgen dan een smakelijk kleurtje.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Kerf het vet van het varkenskroontje kruisgewijs in. Zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt.
Meng tijm, marjolein, geplette look, zeezout, olijfolie en azijn en wrijf er het varkenskroontje goed mee in.
Laat 10 minuten intrekken.

Was en schil alle groenten en snijd de zoete aardappel in grove stukken.
Snijd de pastinaken overlangs in dikke repen.
Laat de worteltjes heel.
Hussel de groentjes in een ovenschotel door de olijfolie en kruid met grof zeezout.

Verhit een eetlepel boter en olijfolie in een braadslede of ovenvaste pan en schroei het varkenskroontje aan tot het mooi bruin ziet.
Schuif de pan in de oven en verlaag onmiddellijk de temperatuur tot 150°C.
Na 20 minuten mag ook de schotel met groenten in de oven.
Laat het vlees een uurtje braden.
Neem het varkenskroontje uit de oven en laat het even rusten op een rooster boven een diep bord, losjes verpakt onder aluminiumfolie.
Verhoog de oventemperatuur tot 200°C en laat de groentjes even karameliseren.

Snijd het varkenskroontje in plakjes en dien op bovenop de geroosterde groenten.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.