Pladijs, gestoomd op zeealgen met een vichyssoise van Mechelse asperges

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(20) 45

Ingrediënten

  • 12 kleine pladijsfilets
  • 50 g zeesla
  • fleur de sel
  • 150 g hazelnoten, getoast en gehakt
  • 2 kg Mechelse witte asperges
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 liter room
  • sap van 1 limoen
  • 4 sneden toastbrood
  • 1 komkommer
  • 100 g plattekaas
  • 120 g doperwten
  • zeste van limoen
  • bieslook, fijngesneden
  • munt, fijngesneden
  • zout
  • zwarte peper van de molen

Pladijs is een vis die je moet combineren met subtiele ingrediënten om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen.

Recept

Schil de asperges, snijd in kleine stukken en gaar ze in de kippenbouillon. Mix het geheel en haal het door een fijne zeef. Laat daarna afkoelen in de frigo. Eenmaal afgekoeld, voeg de room toe en kruid af met zwarte peper, zout en het limoensap. Serveer ijskoud!

Kruid het vel van de filets met zout en zwarte peper. Rol ze op zodat het vel zich aan de binnenkant bevindt. 

Neem daarna een geperforeerde ovenplaat en leg hierop de zeesla. Plaats de pladijsrolletjes op de zeesla en stoom 3 à 4 minuten op 100°. Haal ze uit de stoomoven en dop de bovenkant in de getoaste hazelnoten.

Neem het toastbrood en rol dit plat met een deegrol. Snijd het brood in rechthoeken van 3 cm op 10 cm. Bak ze krokant in een anti-kleefpan met wat olijfolie. 

Neem de platte kaas en kruid deze af met zout, zwarte peper en zeste van limoen. Schil de komkommer en snijd in fijne banden met behulp van een mandoline. Snijd ze nadien in rechthoeken van 2 cm op 8 cm. Rol ze op tot mooie rolletjes. 

Blancheer de doperwten kort in kokend gezouten water en koel daarna onmiddellijk af in ijswater. 

Smeer de toast in met de plattekaas en schik de verschillende groenten erbovenop. Werk af met bieslook en munt.

 

Recept Kenny Bernaerts

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.