Hutsepot van vergeten groenten en rookworst

Partner

Claudia Allemeersch

Number of persons
Aantal personen

6

Preparation time
Bereidingstijd

90

Hutsepot is puur comfort food in de winter én een Vlaamse klassieker. Toch kan je dit gerecht volgens verschillende recepten en met verschillende ingrediënten klaarmaken. Met dit recept maak je een hutsepot met vergeten groenten en rookworst.

Ingrediënten

  • 1 savooikool
  • 300 g spruitjes
  • 2 rapen
  • 5 wortelen
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 1 grote pastinaak
  • 2 peterseliewortelen
  • 10 vastkokende aardappelen
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 3 dikke sneden vers spek
  • 1 grote el mosterd
  • 100 g witte bonen in blik
  • 4 rookworsten
  • 2 witte pensen
  • 30 g + 20 g boter
  • peper en zout
  • 200 ml groentebouillon
  • 60 ml witte wijn
  • 1 appel
  • 1 el suiker
  • 1 snuifje speculooskruiden

Recept

Maak de savooikool en de spruitjes schoon. Snijd de savooikool in reepjes, laat de spruitjes op hun geheel. 

Schil de wortelen, pastinaak, peterseliewortel en verdeel in gelijke stukken. Pel de uien en de knoflook en versnijd in gelijke stukken.

Maak de rapen schoon. Deze hoeven niet geschild te worden. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijkmatige blokjes.

Ontzwoerd het spek en snijd in stukken van 4 cm. Laat de 30 g boter hazelnootbruin worden en bak het spek aan. 

Voeg de ui en look toe samen met de wortelen, pastinaak, peterseliewortel, rapen en aardappelen en laat alles even stoven. 

Blus met bouillon en witte wijn en voeg vervolgens de savooikool toe samen met de spruiten, laurier en tijm. Kruid met peper en zout.

Plaats een deksel op de stoofpot en laat alles gedurende 1 uur sudderen op een heel zacht vuurtje. Roer af en toe en controleer of er extra vocht moet worden toegevoegd. Voeg op het allerlaatste moment de witte bonen toe.

Snijd de rookworst en de witte pens in gelijkmatige dikke schijven. Bak aan in een beetje boter. 

Schil de appel en versnijd in kleine blokjes. Bak deze ook heel even aan in weinig boter en strooi er de suiker over. Schep een beetje van de appeltjes op enkele schijfjes rookworst. Werk af met een snuifje speculoospoeder.

Serveer de rookworst en witte pens samen met de hutsepot.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.