Gebraden kip met kruiden

Claudia Allemeersch
4
(40) 75
  • 1 hoevekip
  • 4 teentjes look
  • 1/2 chilipeper
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 tomaten
  • 6 wortelen
  • 6 takjes tijm

Kruidenboter:

  • 100 g boter
  • 1/2 chilipeper
  • 2 sneden gezouten ham
  • 2 teentjes look
  • 2 takjes (citroen)tijm

Saus:

  • 1 sjalot
  • 250 g beukenzwammetjes
  • 4 takjes dragon
  • 2 eetl witte wijn
  • 1 dl room
  • olijfolie
  • 30 g boter
  • peper en zout

Maak het vel van de kip op de borstkas los met je vingers.

Maak de kruidenboter

Meng de boter op kamertemperatuur samen met een zeer fijn gesneden half chilipepertje en fijngehakte gezouten ham. Versnipper twee teentjes look en voeg toe.
Rits de (citroen)tijm van de takjes en voeg toe. Verdeel de boter tussen het vel en de borstkas.

Leg de kip op de rugzijde in een braadslede. Besprenkel met 4 el olijfolie. Schik er 4  teentjes look bij, 1/2 fijngesneden chilipeper, rozemarijn en kruid met peper en zout.
Plaats de braadslede gedurende 50 minuten in de oven op 190°C. Giet regelmatig wat van de vetstof over de kip.

Pel de tomaten in kokend water. Snijd in 4 delen en ontpit.
Schil de wortelen en snijd in schijfjes.
Voeg de tomaten en de wortelschijfjes toe in de ovenschaal samen met de tijm, rozemarijn en 3 eetl olijfolie. Kruid met peper en zout.
Gaar in de oven gedurende 1 uur en 20 minuten op 120°C.

Voor de saus

Laat de boter smelten en stoof een fijngesneden sjalotje. Voeg de beukenzwammetjes toe en stoof enkele minuten mee.
Voeg nu de fijngesneden dragon toe en een versnipperd teentje look. Deglaceer met de witte wijn, laat even inkoken en voeg nu ook de room toe.
Laat opnieuw even inkoken.

Snijd de kip in stukken, dresseer met enkele tomaten, wortelen en de saus met beukenzwammetjes.

Dien op met aardappelpuree.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.