Blonde d’Aquitaine steak met verrassende gratin dauphinois

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(20) 60

De blonde d’Aquitaine steak is een culinaire topper maar ook de speciale gratin dauphinois met pastinaak en oude kaas moet niet onderdoen. Kortom: dit hoofdgerecht verdient een plaatsje op jouw feestmenu.  

Ingrediënten

  • 4 steaks Blonde d’Aquitaine
  • 1 zoete ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 g pastinaak
  • 300 g selder
  • 300 g aardappelen (bintjes)
  • 2 el verse tijmblaadjes
  • 2 el rozemarijntakjes
  • sap van 1 citroen
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml volle melk
  • 150 g oude kaas, geraspt
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 el fijngehakte krulpeterselie
  • nootmuskaat
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Recept

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil en snijd de pastinaak en de aardappelen in gelijke plakjes van ongeveer ½ cm dik. Snijd de selder in blokjes. Leg de pastinaak in een schaal koud water met wat citroensap om te vermijden dat ze verkleuren.

Snijd de ui in dunne ringen. Stoof de ui samen met 2 geperste lookteentjes glazig in olijfolie en voeg de tijm en fijngehakte rozemarijn toe.

Meng de melk met de room en 50 g geraspte oud kaas en kruid met  wat nootmuskaat, peper en zout. Wrijf een ovenschaal in met het resterende, doorgesneden teentje knoflook en verdeel er de pastinaak, aardappelen en selder in. Verdeel er de uien over en overgiet met de roommengsel. Strooi er de rest van de kaas over en zet ongeveer 50 minuten in de oven.

Laat de steaks op kamertemperatuur komen en dep ze droog. Kruid met peper en zout en bak ze in boter op hoog vuur 3 minuten langs elke kant (voor medium gebakken).
Laat de steaks daarna onder folie 2 minuten rusten.

Roer de bouillon door het bakvet en breng al roerend aan de kook. Laat inkoken tot een lekkere saus. Werk af met de peterselie.

Serveer de gratin met de steaks in de vleessaus.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.