Aardappelmuffin met Belgische saffraan, karnemelk en bruine suiker

Dessert
Seppe Nobels
4

Voor de muffins

  • 2 vastkokende aardappelen
  • 4 Belgische saffraandraadjes
  • snuifje zout
  • 60 gram zachte boter
  • 60 gram bastaard suiker
  • 1 ei
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 koffielepel melk

Voor de sorbet van karnemelk

  • 70 cl water
  • 60 gram suiker
  • 25 gram honing
  • sap 1 limoen
  • 250 gram karnemelk

Voor de afwerking

  • 4 eetlepels bastaard suiker
  • Optioneel enkele verse tuinkruiden

Extra benodigdheden

  • ijsmachine
Dit is een knipoog naar de Vlaamse rijstpap, maar met onze lokale aardappelen in plaats van geïmporteerde rijst.

Breng een halve liter water aan de kook met de Belgische saffraan en een snuifje zout, snijd de aardappelen in fijne blokjes en laat ze een nacht weken in het saffraanwater in de koelkast.

Voor de sorbet van karnemelk: breng 70cl water aan de kook samen met 60 gram suiker, 25 gram honing en sap van 1 limoen. Breng tot kamertemperatuur en meng met de karnemelk, draai af in de ijsmachine.

Breng de saffraanaardappeltjes tot het kookpunt en giet af.

Voor de muffin: meng de boter en de suiker in een kom en klop ze luchtig, voeg geleidelijke het licht geklopt ei toe, zeef het meel en spatel dit rustig door het beslag met een metalen lepel.

Roer tenslotte de melk erdoor. Voeg de blokjes saffraanaardappel toe, verdeel het mengsel over de cupcakevormpjes en bak 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Laat ze afkoelen op een bakrooster.

Breek de muffin overlangs in twee en serveer met het karnemelkijs en bruine suiker, werk optioneel af met munt anijsblad of basilicum.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief