Aardappelmuffin met Belgische saffraan, karnemelk en bruine suiker

Dessert
Seppe Nobels
4

Voor de muffins

  • 2 vastkokende aardappelen
  • 4 Belgische saffraandraadjes
  • snuifje zout
  • 60 g zachte boter
  • 60 g bastaard suiker
  • 1 ei
  • 60 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 kl melk

Voor de sorbet van karnemelk

  • 70 cl water
  • 60 g suiker
  • 25 g honing
  • sap 1 limoen
  • 250 g karnemelk

Voor de afwerking

  • 4 el bastaard suiker
  • Optioneel enkele verse tuinkruiden (munt, anijsblad, basilicum)

Extra benodigdheden

  • ijsmachine
Dit is een knipoog naar de Vlaamse rijstpap, maar met onze lokale aardappelen in plaats van geïmporteerde rijst.

Voorbereiding dag ervoor
Breng een halve liter water aan de kook met de Belgische saffraan en een snuifje zout. Snijd de aardappelen in fijne blokjes en laat ze een nacht weken in het saffraanwater in de koelkast.

Breng de volgende dag de saffraanaardappeltjes tot het kookpunt en giet af. Laat afkoelen.

Voor de sorbet van karnemelk

Breng 70 cl water aan de kook, samen met 60 g suiker, 25 g honing en het sap van 1 limoen. Breng tot kamertemperatuur en meng met de karnemelk. Draai af in de ijsmachine. 

Voor de muffin

Meng de boter en de suiker in een kom en klop ze luchtig. Klop het ei licht op. Voeg geleidelijk het ei toe aan de boter en suiker. Zeef het meel en spatel dit rustig door het beslag met een metalen lepel. Roer tenslotte de melk erdoor.

Voeg de blokjes saffraanaardappel toe. Verdeel het mengsel over de cupcakevormpjes en bak 15 tot 20 min in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat ze afkoelen op een bakrooster.

Breek de muffin overlangs in twee en serveer met het karnemelkijs en bruine suiker. Werk optioneel af met munt, anijsblad of basilicum.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.