Aardappelblokjes met gegratineerd witloof, ham en kaas

4
40
  • 5 grote, vastkokende aardappelen
  • 8 stronken witloof
  • 300 g gekookte ham (0,5 cm dik)
  • 5 dl halfvolle melk
  • 150 g geraspte kaas
  • 25 g boter
  • 1 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout
Vervang de ham eens door gehakt. Bak het gehakt in wat boter en verdeel het over de aardappelen. Werk af zoals het in het recept beschreven staat.

Snijd de ongeschilde aardappelen in dobbelsteentjes van 1,5 cm. Doe ze in een ovenschotel en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en gaar de aardappelen (20 à 30 minuten) in een voorverwarmde oven op 180°C.

Smelt ondertussen de boter en doe er onder voortdurend roeren de bloem bij. Voeg de melk toe en breng aan de kook. Blijf roeren tot de saus is ingedikt.
Roer er de kaas onder en kruid met nootmuskaat, peper en zout. 

Kook de witloofstronken gedurende 20 minuten gaar in een bodempje water in een kookpot met deksel. Laat uitlekken en leg ze bovenop de aardappelen in de ovenschotel. 

Snijd de ham in blokjes van 0,5 cm. Verdeel de hamblokjes over de schotel en werk af met de kaassaus.

Gratineer de witloofschotel een paar minuten onder de gril tot er een krokant korstje ontstaat. Dien meteen op.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.