Yoghurt met aardbeien

Volle yoghurt: gezonde keuze of niet?

Yoghurt is een eeuwenoud product met een modern imago. Het is van nature rijk aan voedingsstoffen en past daarmee prima in een gezonde voeding. Ongesuikerde yoghurt krijgt de voorkeur, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar hoe zit dat met volle yoghurt? Bevat volle yoghurt meer calorieën dan magere yoghurt? Zit er meer suiker in? En, levert volle yoghurt meer vitaminen en mineralen aan? We zochten het voor je uit!

Wat is volle yoghurt?

Volle yoghurt is yoghurt met een vetpercentage van ongeveer 3%. Dat komt ongeveer overeen met 4 g vet per potje van 125 g. In vergelijking met magere yoghurt, die minder dan 1% vet bevat, brengt volle yoghurt dus wat meer vetten aan. In vergelijking met Griekse of Bulgaarse yoghurt, die ongeveer 10% vet bevatten, brengt volle yoghurt minder vetten aan.

Bevat volle yoghurt veel calorieën?

Naarmate yoghurt meer vet bevat, bevat hij ook meer calorieën. Een potje (125 g) magere yoghurt natuur brengt ongeveer 45 kcal aan, een potje volle yoghurt natuur ongeveer 80 kcal en een potje Griekse yoghurt natuur ongeveer 160 kcal.

Of volle yoghurt nu veel calorieën aanbrengt? Gezond eten is meer dan alleen calorieën tellen. Maar om je een idee te geven: een potje volle yoghurt natuur brengt met zijn 80 kcal ongeveer 4% aan van een gemiddelde dagelijkse energiebehoefte van 2000 kcal. Dat kan je vergelijken met de energiewaarde van een snede brood of een stuk fruit. Wie zich houdt aan de aanbevolen zuivelinname van 2 tot 3 porties per dag (waaronder bijvoorbeeld een potje yoghurt), zal niet te snel te veel calorieën binnenkrijgen. Zeker niet als je het vergelijkt met de calorieën die je binnenkrijgt met bijvoorbeeld een reep melkchocolade (50 g), namelijk zo’n 250 kcal.

Zit er meer suiker in volle yoghurt?

Volle yoghurt en magere yoghurt bevatten evenveel natuurlijk aanwezige melksuiker of lactose, namelijk ongeveer 5%. Als yoghurt meer dan 5% suikers bevat, dan zijn er meestal suikers aan toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van fruit (bv. vruchtenyoghurt) of in de vorm van toegevoegde suikers zoals sacharose, glucose-fructose, fruitconcentraten of honing.

Yoghurt

Zitten er meer vitaminen en mineralen in volle yoghurt?

Volle yoghurt bevat ongeveer evenveel calcium, vitamine B2 en vitamine B12 als magere yoghurt. Een potje (125 g) magere en volle yoghurt bevatten respectievelijk 168 mg en 148 mg calcium. Beide leveren zo gemiddeld ongeveer 16% van de in België dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium.

Hoe zit dat met volle yoghurt en verzadigd vet?

Naarmate yoghurt meer vet bevat, bevat hij ook iets meer verzadigd vet. In vergelijking met een potje magere yoghurt, dat 0,6 g verzadigd vet bevat, brengt een potje volle yoghurt 2,3 g verzadigd vet aan. Dat is ongeveer een tiende van de hoeveelheid verzadigd vet die een gezonde voeding mag aanbrengen.

Omdat sommige verzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen en daarmee mogelijk ook het risico op hart- en vaatziekten, wordt aangeraden om de inname van verzadigde vetten te beperken. Dat kan door te kiezen voor magere yoghurt of door volle yoghurt af te wisselen met magere of halfvolle yoghurt. Zoals magere yoghurt levert ook volle yoghurt een belangrijkere bijdrage aan de inname van calcium en vitaminen, meer dan die aan (verzadigd) vet. Voor minder (verzadigd) vet in de voeding, neem je beter vooral minder vaak boter, harde margarines, vette kazen en vleeswaren en allerhande zoetigheden en fastfood. Zij bevatten doorgaans veel meer (verzadigd) vet dan een potje volle yoghurt.

Is volle yoghurt gezond?

Yoghurt is van nature een goede bron van hoogwaardige eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12. Yoghurt natuur – zowel de magere als de volle variant - behoren tot de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus prima in een gezond voedingspatroon. Hou rekening met de rest van je voeding, de dagelijks aanbevolen porties, geef de voorkeur aan yoghurt natuur zonder toegevoegde suikers en varieer voldoende.

Meer over de gezondheidsaspecten van yoghurt?

Wat is jouw favoriete yoghurtvariant? Deel het met ons op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.