2 glazen zijn al gevuld met melk. Glazen kan met melk vult nog een glas. Glazen melk staan op marmere keukenaanrecht met linnen handdoek.

Waarom is melk drinken na het sporten interessant?

Een gezonde voeding is belangrijk voor iedereen. Des te meer voor wie graag sport en het maximum uit zijn inspanningen wil halen. Een gezond voedingspatroon vormt de basis voor elke sporter. Melk en melkproducten maken deel uit van deze gezonde basis, maar kunnen ook meer specifiek worden ingezet als sportvoeding. Melk biedt immers van nature verschillende voedingsstoffen die extra aandacht vragen bij sporters: eiwitten, koolhydraten, vocht en mineralen.

Man drinkt melk na het sporten

Eiwitten in melk voor spierherstel

Eiwitten in de voeding dragen bij tot de vorming en het onderhoud van de spiermassa. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren waarvan sommige essentieel zijn en dus via de voeding moeten worden aangebracht. Melk en melkproducten zijn rijk aan eiwitten van goede kwaliteit. Dat betekent dat de melkeiwitten alle essentiële aminozuren bevatten in een goede verhouding en hoeveelheid om efficiënt lichaamseiwit mee op te bouwen. Bovendien worden ze vlot in het lichaam opgenomen. Na een langdurig en intensief sporten wordt aangeraden om naast voldoende vocht en koolhydraten ook een portie eiwitten in te nemen voor de recuperatie en het herstel van de spieren.

Melk na het sporten of een eiwitshake?

Bij recreatieve sporters leeft nog vaak het idee dat ze extra eiwitten nodig hebben. Dat is ondertussen echter achterhaald. Een gezonde, evenwichtige voeding levert doorgaans voldoende eiwitten. Voor voldoende spierherstel kan een portie plattekaas of een glas (choco)melk drinken na het sporten vaak al volstaan. Eiwitshakes zijn hier dus niet nodig. Bovendien zijn melkproducten, in tegenstelling tot eiwitshakes, in elke winkel te verkrijgen en minder duur.

Sporters met bijvoorbeeld een intensief trainingsschema kunnen wel baat hebben bij specifieke eiwitdranken bovenop hun dagelijkse portie melk en melkproducten. Veel hangt af van hoe lang, hoe vaak en hoe intensief ze sporten. Dat vergt meer voedingsadvies op maat, bij voorkeur in samenwerking met een sportdiëtist.

Melk inschenken

Een glas melk of een potje yoghurt na het sporten?

Niet alleen een glas melk maar ook melkproducten zoals een potje plattekaas of magere yoghurt zijn een goede keuze na het sporten. Hierin overdrijven is echter niet nodig. Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden per dag.

Melksuikers helpen de energievoorraad weer aan te vullen

Na het sporten heb je ook koolhydraten nodig om je energie- of glycogeenvoorraad te herstellen. Melk bevat van nature een kleine hoeveelheid koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose). Gezoete varianten en chocomelk na het sporten kunnen waar wenselijk extra koolhydraten aanbrengen.

Melk als sportdrank: vochtbalans weer op peil

Melk kan tevens een doeltreffende hersteldrank zijn. Daar zorgt het goede vocht- en natuurlijke mineralengehalte (zoals kalium en natrium) in melk voor. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral magere melk drinken na matig sporten de vocht- en mineralenbalans even goed kan herstellen als een klassieke sportdrank. De eiwitten in melk spelen hierin mogelijk ook een gunstige rol.

Mooi meegenomen: een extra portie vitaminen en mineralen

Een bijkomend voordeel van melk is dat je er ook een extra portie vitaminen (vitamine B2 en B12) en mineralen, zoals calcium en jodium, mee binnen krijgt. Wie kiest voor magere of halfvolle melk en melkproducten houdt bovendien zijn vetinname laag.

Drink jij ook wel eens melk na het sporten? Laat het ons weten en post een leuke foto of video via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons en #melkmoment. Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.