Gentse waterzooi in een diep wit bord met kip en aardappelen, natuurlijk. Wortel en prei ligt bovenop het gerecht en is overgoten met de romige bouillon. Het bordje staat op een witte houten tafel

Zet eens Gentse waterzooi op tafel

Dit heerlijke gerecht kent zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Terwijl wij vooral vertrouwd zijn met waterzooi van kip, bereidden de Gentenaren oorspronkelijk waterzooi van vis uit de Gentse wateren. Eind 19de eeuw werd vis steeds duurder en de overstap naar kip, wat veel goedkoper was, was snel gemaakt.

Daarom ga je voor Gentse waterzooi

Gentse waterzooi heeft meer in petto dan enkel z’n lekkere smaak:

  • In waterzooi kan je allerlei ingrediënten combineren. Dit geldt voor de groenten, maar ook voor het vlees. Waterzooi met kip, vis of zelfs konijn: alles is mogelijk.
  • Je kan dit gerecht makkelijk op voorhand klaarmaken. Let wel op dat je het vlees en de groenten niet overgaar kookt, omdat ze achteraf nog eens opnieuw opgewarmd moeten worden. Het toevoegen van room of dergelijke doe je best vlak voor het serveren.
  • Gentse waterzooi past zowel op een doordeweekse dag als op meer speciale gelegenheden. Serveer je waterzooi aan je gasten, dan kan je hem bvb. feestelijk afwerken met aardappelpartjes, peterselie en een beetje room.

Van klassiek tot creatief

Wil je beginnen bij de basis? Dan is het recept voor een klassieke Gentse waterzooi met kip iets voor jou. 

Tip: Voor de bouillon kan je kant-en-klare blokjes gebruiken, maar als je genoeg tijd hebt is het natuurlijk nog beter om hem zelf te maken. Gebruik hiervoor een volledige soepkip. Deze laat je 45 minuutjes sudderen in water met groenten zoals wortelen en selder. Voeg ook een ui toe met een kruidnagel in geprikt, die zorgt voor extra smaak.

Geen zin in klassiek? Geen probleem, want met het recept voor waterzooi kan je nog heel wat andere richtingen uit.

  • Oorspronkelijk maakte men Gentse waterzooi van vis. In het recept van waterzooi van griet gebruiken we mosselen en griet, maar je kan deze laatste eventueel ook vervangen door tongschar. Op onze seizoenskalender kan je bekijken wanneer je best welke vis koopt.
  • Waterzooi in de wok: waarom niet! Onze snelle waterzooi uit de wok is zo klaar en de zure room geeft het geheel een originele toets.
  • Niet alleen met vis en kip, maar ook met konijn kan je een overheerlijke waterzooi maken. Voeg een beetje witte wijn, laurier en tijm toe en je hebt een origineel recept voor waterzooi van konijn.