De Schranshoeve

Chef Bram van de Schranshoeve: “Vlamingen mogen gerust wat chauvinistischer zijn.”

Verhaal

In de Schranshoeve in Vorselaar kookt chef Bram Heylens het liefst met lekkers van bij ons. Al sinds 2016 staan er dan ook uitsluitend producten van eigen bodem op de kaart. Hoog tijd om een bezoek te brengen aan deze brasserie, gevestigd in een voormalige kardinaalswoning en Kempense erfgoedsite.

Jullie gaan 100% Belgisch. Waarom?

“Onze producten zijn zó lekker, en toch kennen velen ze niet. Maar ik voel wel dat het gebruik ervan op meer en meer belangstelling kan rekenen. Daarom zetten we sterk in op de herkomst van onze producten op onze socialemediakanalen en de menukaart. We mogen wat trotser zijn op al het lekkers van bij ons.”

“Ook alle wijnen die we serveren, zijn van eigen bodem. In 2016 nog een gedurfde keuze, maar intussen is het aanbod sterk geëvolueerd. Voor Belgische kazen geldt hetzelfde.”

Wat schaft de pot in de Schranshoeve?

“Onze kaart wisselt regelmatig. Kempische pensen, Molse kipkap, rundvlees van de Meelhovenseheide en het Saeftingherhof, wangetjes van het Bel’vidhavarken… zijn als suggestie al de revue gepasseerd. Ik geloof ook in het North Sea Chef-verhaal en gebruik Noordzeevissen uit de bijvangst. Daarnaast werk ik graag met Kempense geitenkaas van Polle, filet d’Anvers, Postelkaas…”

Eetzaal van de Schranshoeve

Hoe selecteer je je producten?

“We kiezen altijd op basis van kwaliteit en de seizoenen, en werken ook graag samen met lokale producenten. Ons bladerdeeg kan ik bijvoorbeeld niet zelf maken wegens plaatsgebrek, maar haal ik bij een bakker vlakbij. Hij gebruikt goeie producten en maakt alles zelf.” 

Heeft de Schranshoeve een signatuurgerecht?

“Als vervanger van de klassieke croque monsieur die je in elke brasserie vindt, hebben we bij de Schranshoeve onze ‘bokes’. Het brood bakken we hier zelf, met graan dat een lokale molenaar voor ons maalt. Het ‘boke Jef’ is belegd met filet d’Anvers van slager Jef Janssens, en een crème van Postelkaas. ‘Boke Polle’ is er een met geitenkaas van Polle en spekjes.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

“Met het hele team willen we er voluit voor blijven gaan om producten van eigen bodem aan te bieden. Dat mag je ook letterlijk nemen: ik zou graag nog meer eigen groenten kweken. En een ‘Schranshoeve’-streekproduct zou dé kers op de taart zijn, maar dan ben ik echt aan het dromen.”

Bram en Maxime van de Schranshoeve

Ben jij ook fier op het lekkers van hier?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter en post een foto van jouw favoriete gerecht of ingrediënt met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.