Gezond ontbijten: deze 4 ingrediënten zijn onmisbaar

Gezond ontbijten: deze 4 ingrediënten zijn onmisbaar

Goedemorgen! Of je nu een ochtendmens bent of niet, met een gezond ontbijt achter de kiezen kan je dag niet meer stuk. Een goed ontbijt begint bij een goede keuze. Volkorenbrood, havermout of vers fruit? We zetten alle onmisbare ingrediënten op een rij. 

Waarom ontbijt belangrijk is

Na een nachtje slapen is je energiereserve grotendeels opgebruikt. Met een goed ontbijt tank je energie voor een kwieke start van de dag. Dat verhoogt je productiviteit én je concentratievermogen op het werk of op school.

Daarnaast zorgt een goed ontbijt voor een evenwichtige energieverdeling over de dag, en levert het essentiële voedingsstoffen. Denk maar aan calcium via een glas melk en voedingsvezels via een volkorenboterham, een kommetje muesli of een stuk fruit.

En ook, dankzij een gezond ontbijt heb je in de voormiddag minder zin in ongezonde suikerrijke snacks of te grote porties bij de lunch. Die twee zaken vermijden is beter voor je concentratie in de namiddag en voor je lijn. 

Wat is een gezond ontbijt?

De vier bouwstenen van een goed ontbijt zijn graanproducten zoals brood en havermout, melkproducten, fruit en groenten. Zelfs een beetje vetstof hoort bij een gezond ontbijt. En vergeet zeker niet om iets te drinken. 

1. Graanproducten geven je energie

Graanproducten zoals brood, havermout of muesli leveren energie, ideaal om je dag mee te starten. Kies de volkoren of bruine variant, deze bevatten veel meer vitaminen, mineralen en vezels. Laat de gesuikerde versie van muesli of ontbijtgranen links liggen en kies voluit voor de pure, ongesuikerde, vorm. Mag het wat zoeter? Voeg dan stukjes vers fruit toe, heerlijk en gezond!  

2. Er zit meer in zuivel dan je denkt

Melkproducten leveren calcium, eiwitten, vitamine B2 en vitamine B12. Magere en halfvolle zuivelproducten zonder toegevoegde suiker krijgen de voorkeur. Denk aan melk of yoghurt bij muesli en havermout of aan (platte)kaas als broodbeleg.

3. Fruit en groenten zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels

Fruit en groenten geven een extra gezonde én een extra zoete toets aan je ontbijt. Stukjes vers fruit zijn heerlijk bij muesli of havermout met yoghurt. Of probeer eens fruit als zoet broodbeleg. Veel gezonder dan choco en confituur. Ook groenten passen perfect bij een ontbijt? Voeg stukjes paprika en tomaat toe aan een omelet of leg schijfjes radijs op je boterham met plattekaas.

4. Kies de juiste vetstof voor een gezond ontbijt

Een mespuntje vetstof op het brood levert vetoplosbare vitaminen en essentiële vetzuren. Kies voor smeervetten die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren zoals minarine of margarine arm aan verzadigde vetzuren. Je herkent ze doordat ze zacht en makkelijk smeerbaar zijn, ook wanneer ze uit de koelkast komen.

Niet vergeten: gezonde dranken zoals water, koffie of thee (zonder suiker) horen bij een gezond ontbijt, zoals ‘Eddy’ bij ‘Wally’ hoort.  

Welk ontbijttype ben jij?

Krijg jij 's ochtends geen hap door je keel of heb je geen tijd voor ontbijt? Ontdek welk ontbijttype jij bent en begin je dag beter dan ooit met een persoonlijke ontbijttip. 

Meer weten over een gezond ontbijt en gezonde voeding?

Lees dan ook de 'Tips & tricks voor een gezond ontbijt’, '8 tips om gezonder te eten'.