Gezond koken: bakken, stomen en papillot

Gezond koken zorgt voor minder calorieën, meer voedingstoffen én smaak. Lees onze tips en tricks.

Bakken met minder vet

Een pan met anti-aanbaklaag of een bakvel vereisen minder bereidingsvet. Kies ook voor een pan op maat. In een te grote pan brandt de vetstof sneller aan en zal je geneigd zijn extra vetstof toe te voegen. Zorg dat de vetstof voldoende heet is. Zo krijg je een krokant korstje waardoor sappen beter bewaard blijven. Zo niet schroeit het te bakken voedingsmiddel niet snel genoeg dicht, neemt het extra vet op en verliest het aan smaak. Voeg bij voorkeur ook geen zout toe. Zout onttrekt vocht waardoor het droger en taaier riskeert te worden. Geef de voorkeur aan andere smaakmakers zoals peper, verse kruiden en specerijen. Vette vleessoorten zoals gehaktbereidingen kunnen bakken in hun eigen vet. Vlees of vis kan ook gebraden worden in de oven. Voeg een weinig mosterd of bouillon toe om uitdrogen te voorkomen.

Koken, stomen en pocheren

Bij koken, stomen en pocheren wordt het voedsel gegaard met behulp van een hete vloeistof in plaats van met bereidingsvet. Water en bouillon zijn de meest gebruikte kookvloeistoffen. Kies voor ontvette bouillon en neem maximum 1 bouillonblokje per liter water.

Stomen krijgt de voorkeur omdat er geen rechtsreeks contact is tussen het voedingsmiddel en de kookvloeistof wat zorgt voor een beter behoud van vitaminen, mineralen en smaak. Daarna komt pocheren. Pocheren betekent garen in vocht dat net niet kookt. Stomen en pocheren zijn ook ideaal voor voedingsmiddelen met een broze structuur zoals vis.

Welke voedingsmiddelen kan je bereiden in papillot?

Naast vis kan je ook vlees, groenten en fruit in papillot bereiden. Vlees wordt zoals vis samen met groenten, kruiden en bijvoorbeeld een scheutje water of ontvette bouillon gegaard. Voeg je graag een scheutje room toe? Geef dan de voorkeur aan lightroom of magere (koffie)melk. Groenten en fruit kan je in verschillende combinaties in papillot bereiden. Bijvoorbeeld tomaat, paprika en courgette met rozemarijn en een scheutje bouillon of appel en peer met kaneel en een scheutje vers sinaasappelsap. Je kan de pakketjes zowel op de barbecue als in de oven garen. Terwijl zo alle smaken en geuren behouden blijven, komt deze bereidingstechniek ook de sappigheid en de voedingswaarde van een gerecht ten goede. Ideaal voor wie vetarm wil koken. Bovendien kan je de papillotten makkelijk op voorhand klaarmaken wanneer er bezoek komt.

Folder: Gezond koken

Soep, tomaat