Eet je best warm 's middags of 's avonds?
Warm eten: ’s middags of ’s avonds? Aan jou de keuze. Het maakt niet zoveel uit wanneer je warm eet. Belangrijker is oog te hebben voor een evenwichtige maaltijd.
Eén keer per dag
Het zit in onze eetcultuur ingebakken: een keer per dag eten we warm. Dat is een gezonde gewoonte. Het biedt variatiemogelijkheden. Eén warme maaltijd per dag is ideaal. Twee keer warm eten brengt al snel te veel van hetzelfde aan en riskeert je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen.
’s Middags of ’s avonds?
Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je warm eet. Zorg voor een evenwichtige maaltijd die niet te zwaar is. Zo vermijd je een namiddagdip - de spreekwoordelijke klop van de hamer - en een verstoorde nachtrust.
Van laat eten op zich wordt je ook niet dikker, de vertering verloopt niet trager en er wordt niet meer lichaamsvet opgeslagen. Wat telt is wat en hoeveel je eet, niet het tijdstip. Onthoud: wanneer de energie-inname (wat en hoeveel je eet en drinkt) systematisch groter is dan het energieverbruik (hoeveel je beweegt) is de energiebalans positief: de reserves nemen toe en je komt bij in gewicht. Energie (calorieen) die men niet onmiddellijk nodig heeft, wordt, onafhankelijk van het tijdstip, in het lichaam opgeslagen in de vorm van vet.
Besteed meer aandacht aan wat je eet
Het ideale bord is voor de helft gevuld met groenten en voor een kwart met gekookte aardappelen, volkoren pasta of rijst. Het resterende kwart is voldoende voor een stukje vlees, vis, kip, ei of vervangproduct. Met andere woorden, geef vooral groenten de hoofdrol. En wat met sauzen? Geef ze nooit meer dan een bescheiden bijrol. Je kan de warme maaltijd verder aanvullen met een kommetje (groente)soep en/of een gezond dessert zoals een stuk vers fruit of een melkproduct.
Meer info over de warme maaltijd