8 tips om gezonder te eten

Bij het begin van een nieuw jaar maken we graag goede voornemens. Wij geven 8 tips om gezonder te eten.

1. Zorg voor voldoende variatie

Variatie is belangrijk omdat niet elk voedingsmiddel dezelfde voedingsstoffen bevat. Laat je inspireren door een groente- en fruitkalender en varieer met rund-, kalfs-, varkensvlees en gevogelte of eens konijn. Let erop dat er minstens twee maal per week vis op het menu staat. Onze recepten kunnen ideeën geven maar laat je eigen creativiteit gerust de vrije loop.

2. Kook vaker zelf

Kook vaker zelf in plaats van beroep te doen op kant-en-klare maaltijden of buitenshuis te eten. Zo beslis je zelf over alle ingrediënten. Bovendien is het een stuk goedkoper.

3. Zorg voor voldoende regelmaat

Dat wil zeggen: een ontbijt, een warme maaltijd en een tweede broodmaaltijd. Is er ook nog plaats voor tussendoortjes? Ja, maar doe het bewust en gecontroleerd. Bijvoorbeeld een stukje fruit of een potje yoghurt. Regelmatig eten zorgt voor een optimaal verzadigingsgevoel en voorkomt  overeten tussendoor of bij de volgende maaltijd.

4. Meer groenten en fruit

Van groenten eet je nooit genoeg. Eet 100 g groenten bij de broodmaaltijd en een half bord (200 g) bij de warme maaltijd. Eet daarnaast dagelijks 2 tot 3 stukken fruit.  

5. Water krijgt de voorkeur

Elke dag 1,5 liter drinken waarvan 1 liter water is de boodschap. Wie sport of zware lichamelijke arbeid verricht en meer vocht verliest door transpiratie drinkt best meer water.  Drink regelmatig tussendoor een glas water, zo kom je makkelijker aan de aanbevolen hoeveelheid.

6. Kies voor gezonde koolhydraten

Koolhydraten zijn onze belangrijkste bron van energie. Neem ze bij voorkeur in de vorm van basisproducten zoals volkoren brood, aardappelen, peulvruchten en groenten. Zij zijn ook een bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs om te stellen dat koolhydraten in de huidig aanbevolen hoeveelheden de oorzaak zijn van overgewicht en andere welvaartsziekten. Beperk wel jouw inname toegevoegde suiker door minder snoep, chocolade, zoet beleg, taart, koeken te eten en frisdrank te drinken.

7. Elke dag een gezond ontbijt

Sta tien minuten vroeger op, neem een gezond ontbijt en maak elke dag jouw eigen lunchpakket klaar. Kies voor bruin brood en varieer ook met rauwkost en fruit als beleg.

8. Afvallen zonder streng dieet

Of je nu wil vermageren of gewoon op gewicht wil blijven, de basisregels zijn dezelfde. Evenwichtig eten en voldoende bewegen bieden op termijn de beste garantie op een gezond gewicht en een goede gezondheid. Strenge en eenzijdige diëten zijn niet alleen een aanslag op je humeur maar ook op je lichaam. De actieve voedingsdriehoek vormt de beste leidraad voor een lijnvriendelijke voeding.

Goede voornemens prima, maar hou houden we ze vol?

Folder: Gezonder eten stap voor stap – tips en tricks om vol te houden

Vrouw, gezond belegd broodje, water drinken