Serre van Vegobel © Vegobel

Een blik achter de schermen bij Vegobel

Verse kruiden zijn onmisbare smaakmakers in de keuken. Vroeg jij je altijd al af hoe kruiden worden geteeld? Wij ook! Daarom gingen we kijken bij Vegobel, een biologische kruidenteler uit Duffel.

Vegobel is een modern familiebedrijf met drie broers aan het roer: Arthur, Wim en Steven Lauwers. Al sinds 1995 zetten ze samen met hun medewerkers in op de biologische teelt van kruiden met veel aandacht voor mens en milieu. Intussen groeide hun bedrijf uit tot één van de grootste kruidenproducenten in België. Steven loodst ons doorheen hun indrukwekkende serres en vertelt vol trots het verhaal achter hun verse kruiden.

Arthur, Wim en Steven © Vegobel

Op het ritme van de natuur

“Bij de opstart van ons bedrijf lag de focus eerst op sla”, zegt Steven. “Tijdens onze zoektocht naar productievere teelten, kwamen we al snel uit op het telen van kruiden.” De broers startten hun ‘kruidencarrière’ met het kleinschalig telen van basilicum. “We waren op zoek naar een nieuw product en voelden al snel dat de markt van verse kruiden veel mogelijkheden bood. Van bij de start was het belangrijk om kwaliteit en duurzaamheid te garanderen. Na 6 jaar was onze biologische kruidenteelt volledig erkend, wat voor ons een belangrijk doel was.”

“Bij de teelt van biologische kruiden maken we enkel gebruik van natuurlijke gewasbescherming en organische meststoffen”, legt Steven uit. “We zetten bijvoorbeeld natuurlijke bestrijders in tegen bladluis. De kruiden krijgen ook tijd om op hun eigen tempo te groeien. Het bio-element past perfect bij verse kruiden. Kruiden staan voor smaak en geven een goed gevoel en positieve vibes!”

Het teeltproces wordt continu verbeterd

De kruiden worden voor 80% gekweekt in serres. “We maken gebruik van meerdere serres omdat niet alle kruiden dezelfde temperatuur nodig hebben. Het zaaiproces verloopt voor bijna al de kruiden wel gelijkaardig. Alleen tijm, rozemarijn, munt, dragon en nog enkele andere worden gestekt in plaats van gezaaid. Bieslook zaaien we eerst in volle grond. De plantjes sterven na de zomer af. Dan halen we de wortels uit de grond en vriezen we ze in. Na de winter worden de wortels ontdooid, grondig gespoeld en geplant in potjes. We kweken onze kruiden met veel zorg en toewijding. We zijn er heel fier op.“

Biologische basilicum © Vegobel

“Dankzij nieuwe inzichten en technologieën optimaliseren we ons kweekproces continu. Naast aandacht voor de kwaliteit en de biologische teelt, willen we heel milieuvriendelijk werken. Zo bewateren we de kruiden met gefilterd regenwater. We verspillen geen water dankzij ons gesloten watercircuit. We gebruiken ook composteerbare of biologisch afbreekbare verpakkingen en potjes. Die worden geproduceerd met organisch afvalmateriaal van bijvoorbeeld tarwe of maïs.”

100 verschillende verse kruiden

“Ondertussen telen we al een 100-tal kruiden. Het assortiment is meegegroeid met de vraag op de markt”, vertelt Steven. “De meest courante biologische kruiden vind je nu ook terug in de supermarkt. De heel speciale kruiden kweken we op vraag van restaurants of gespecialiseerde groentewinkels.”

Een toekomst vol uitdagingen

“De markt is de laatste jaren wat verzadigd, maar er zijn altijd mogelijkheden in nieuwe manieren van distribueren en in de zoektocht naar nieuwe kruiden, smaken en verpakkingen. We focussen ons nu ook meer op e-commerce en foodboxen. We willen duurzaam blijven telen in België. Onze drijfveer is en blijft dezelfde: verse producten met een volle smaak.”

Wil je meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je meer bioweetjes en verhalen van producenten.

Kies jij ook vaak voor biologische kruiden? Laat het weten via Facebook, Twitter of Instagram! Toon ons hoe jij kruiden verwerkt in je gerechten en post een foto met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

© beelden Vegobel