Tomatenserre © beeld: Den Diepen Boomgaard

Den Diepen Boomgaard, pioniers in bio met een verhaal

Kraakverse groenten van de beste kwaliteit in combinatie met een eigen keuken- en groenploeg: voor minder doen ze het niet bij bioboerderij Den Diepen Boomgaard uit Grimbergen. Den Diepen Boomgaard is een sociaal en duurzaam project waar respect voor mens en milieu centraal staat.

Dit is het verhaal van een bedrijf dat werkkansen biedt aan meer dan 60 mensen die moeite hebben om te functioneren in de reguliere arbeidsmarkt. Bij Den Diepen Boomgaard beschouwt iedereen bio als een evidentie. Als klant kan je er terecht in de hoevewinkel en de zelfoogsttuin of je kan een groente- en fruitpakket bestellen.

Aan het werk op het akker © beeld: Den Diepen Boomgaard

Wij waren gecharmeerd door een gesprek met Sara Heyvaert, coördinator van maatwerkbedrijf Den Diepen Boomgaard. Ze vertelt ons het verhaal van deze sociale bioboerderij.

Terug in de tijd

Ooit was er op de plek van Den Diepen Boomgaard een gewone boerderij. Doordat de eigenaars geen opvolging hadden, besloot de gemeente de boerderij in eigendom te nemen en nieuwe uitbaters te zoeken. Een belangrijke randvoorwaarde was dat er een sociaal project moest komen. Dat project werd er uiteindelijk eentje om u tegen te zeggen.

Sinds de start zo’n twintig jaar geleden, evolueerde Den Diepen Boomgaard naar een geolied maatwerkbedrijf. Mensen die het door omstandigheden moeilijk hebben om te functioneren op de reguliere arbeidsmarkt krijgen er de kans zich te ontplooien.  

Biologische boerderij

Op de bioboerderij werken ze samen op het land om de akkers te bewerken en om er de biologisch geteelde groenten en fruit te oogsten. Twintig jaar geleden was Den Diepen Boomgaard nog een van de weinige Belgische bedrijven die in de biologische landbouw investeerde. Het waren de pionierstijden, lang voor bio het grote publiek voor zich won.

Aan het werk op het akker © beeld: Den Diepen Boomgaard

Home Made: een sociale keuken

Andere werknemers vinden een plek in de keuken waar voedseloverschotten verwerkt worden. Den Diepen Boomgaard verkoopt ongeveer 75% van het gekweekte voedsel via de korte keten. Het zijn voornamelijk mensen uit de directe omgeving die de boerderijwinkel en de zelfpluk aandoen. De groenten- en fruitabonnementen worden dan weer tot in Brussel geleverd, telkens op speciale afhaalpunten.

De overschot van de groenten en het fruit of de lelijke groenten die niet verkocht kunnen worden, worden verwerkt. Er wordt onder andere soep gemaakt en sinds een jaar is er zelfs een patent op de ‘Grimburger’. Dit is een vegetarisch groenteburger die ze in de toekomst via een maaltijdbezorger lokaal willen verspreiden naar de scholen. Door het coronavirus werd zo'n samenwerking met een maaltijdbezorger tijdelijk stopgezet, maar Sara heeft er goede hoop op dat ze de relaties terug kunnen aanknopen vanaf september. Daarnaast verwerkt het keukenteam ook biologische groenten en fruit van andere boeren in onderaanneming.

Corona: een domper van formaat

De coronacrisis bracht wel meer moeilijkheden met zich mee. Sinds een weekje is iedereen weer ter plaatse aanwezig. Tijdens het afnemen van dit interview druppelen er bovendien heel wat vrijwilligers binnen die Sara de voorbije tweeënhalve maanden moest missen.

Op het veld konden de werkzaamheden blijven doorgaan omdat het daar minder moeilijk was afstand te bewaren. In de hoevewinkel was het zelfs een tijd behoorlijk druk. Maar verder was er een minimale bezetting.

Ook lopende projecten moesten onderbroken worden. Den Diepen Boomgaard levert bijvoorbeeld fruit aan bedrijven en groente- en fruitpakketten aan scholen, maar die activiteiten liggen allemaal stil.

Een zware dobber voor een maatwerkbedrijf als Den Diepen Boomgaard dat steeds op zoek is naar opportuniteiten om toch maar zo veel mogelijk mensen te kunnen tewerkstellen. Die mensen blijven het na de crisis des te moeilijker hebben op de reguliere arbeidsmarkt. Vandaar een warme oproep aan iedereen die dit leest: trek eens naar het mooie Grimbergen en bezoek de hoevewinkel van Den Diepen Boomgaard. Wij kunnen een bezoekje aan deze verrassend veelzijdige bioboerderij warm aanbevelen!

Meer weten over bio?

Je vindt op allesoverbio.be nog meer artikels, biofiches en bioweetjes.

Ga jij ook vaak met biologische producten aan de slag? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

 

© beelden: Den Diepen Boomgaard

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.