Team De Jonkman © Restaurant De Jonkman

Restaurant De Jonkman** krijgt bekroning voor bierkaart van het jaar

Elk jaar kijken foodies, culinaire pers en restaurants halsreikend uit naar de jaarlijkse culinaire prijzen. De bierkaart van het jaar van Gault&Millau is één van die prestigieuze uitreikingen. De prijs ging dit jaar naar de bierkaart van tweesterrenrestaurant De Jonkman uit West-Vlaanderen. En daar zijn ze in Sint-Kruis Brugge maar al te fier op.

Filip Claeys © Restaurant De Jonkman

De sterke visie van Filip Claeys zit tot in de drankenkaart

Drijvende kracht achter het restaurant is chef-kok Filip Claeys: “We doen hier alles als team. De prijs is een mooie bekroning voor het restaurant maar vooral ook voor mijn twee sommeliers Jasper en Dries. Ik werk steeds met de meest getalenteerde mensen die mijn visie en passie voor lokale producten zoveel mogelijk volgen.”

Belgische bieren combineren met Belgische gerechten

Steeds meer gasten kiezen tegenwoordig Belgische bieren bij de maaltijd. “Dat heeft zeker met de Gault&Millau-prijs te maken, maar stilaan groeit ook het besef dat bier een volwaardige plaats verdient in de gastronomie,” vertelt chef Filip.

Biersommelier Dries voegt eraan toe dat er in het drankenarrangement van hun menu’s steeds een bier zit. “Bij de Vlaamse grijze garnalen serveren we bijvoorbeeld een Bolleke De Koninck gerijpt op Calvadosvaten met wilde Brett gist, een soort van gist die ook gebruikt wordt voor de lambiekbieren. Door Oostendse garnalen te serveren met Belgisch bier brengen we onze gasten een op en top Belgische combinatie.”

Het kiezen van de juiste dranken bij een gerecht is geen eenvoudig karwei. Eigenlijk wilde Dries eerst kok worden. Daardoor heeft hij een goede basiskennis van de keuken. Pas later koos hij ervoor om sommelier te worden. “Het is belangrijk om een gerecht te begrijpen, want om een drank te combineren met eten moet je vertrekken vanuit de basisingrediënten van het gerecht.”

Aanraders voor de bierliefhebbers

De Jonkman heeft zo’n 140 bieren op de kaart staan en het merendeel daarvan is Belgisch. Aanraders van het huis – en tevens persoonlijke favorieten van Filip Claeys - zijn Slaghmuylder, Damme noire van de Damse brouwers, Rochefort en Rodenbach vintage.

De moeite om eens te proberen, toch?

Ken jij zelf ook nog lekkere combinaties met bier van hier? Laat het ons zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons of #fieroponsbier. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Beelden: © Restaurant De Jonkman