Mignonnette

De mignonnette wordt versneden uit het rugstuk (carré) van het varken. Na het verwijderen van het varkenshaasje, het heupstuk, de spiering, het nekstuk en de ribbetjes blijft het eigenlijke rugstuk over. Dit wordt helemaal ontvliesd, ontvet en uitgezuiverd tot men een magere rugspier (filet) overhoudt: de mignon. Die snijdt men dan in plakjes van 2 cm dik: de mignonnette. Stukjes van 125 à 150 g per persoon zijn ideaal.

Bereiding

Mignonnette is fantastisch in de dagelijkse keuken, maar past net zo goed in een feestelijke menu. Kruid net voor het bakken met zout, peper en nootmuskaat. Omdat het stukje zo mager is, moet de buitenkant bij het bakken onmiddellijk dichtschroeien. Zo blijft het vlees lekker sappig. Draai het vuur daarna laag en laat het zachtjes gaar worden binnenin.

Voedingsinformatie

Een varkensmignonette is het magerste stukje van het varken. Het brengt nog geen 2 g vet per 100 g aan, maar wel ongeveer evenveel eiwitten, vitaminen en mineralen als ander varkensvlees. Meer weten over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding?
 

Bewaring

Vlees gebruik je best zo vers mogelijk. Een mignonnette is doorgaans twee dagen houdbaar in de koelkast. In onze bewaartips lees je er alles over.