Schoonste boerin vocht zich uit de crisis

Sinds januari is Mieke Verniest de Schoonste boerin van Vlaanderen. “Oh, dat was wel wat hoor. Totaal onverwacht”, vertelt ze uitgelaten.

Het geluk van vandaag staat in schril contrast met de problemen van enkele jaren geleden. “De crisis in de varkenssector zette ons met de rug tegen de muur. Ik heb wel slapeloze nachten gehad.” Maar Mieke en haar man vochten terug met duurzame en ecologische oplossingen. “Ik ben zo blij dat we volgehouden hebben”. 

Mieke Verniest

Wat was de oorzaak van de crisis voor de varkensboeren?

“De prijs voor varkensvoeder ging de hoogte in, terwijl de verkoopprijzen kelderden. Dat was verschrikkelijk. We bleven maar spaargeld opsouperen om onze jonge boerderij draaiende te houden. Op een bepaald moment hadden we een betaalachterstand van 7 maanden, terwijl we 7 op 7 keihard werkten. Wat konden we doen?”

Jullie namen het heft in eigen handen.

“Klopt, we wilden minder afhankelijk zijn van anderen. Nu kweken we de maïs voor het voeder zelf. Dat maakt ons bedrijf duurzamer. We zijn nu ook bezig met een proefproject om voeder te geven op basis van algen rijk aan omega 3.

Onze energie produceren we binnenkort zelf met zonnepanelen en we installeerden een regenwaterreservoir om de stallen te reinigen.

“Veel familiebedrijven zullen overschakelen op duurzame landbouw.”

Het doel is om de kringloop zo goed mogelijk te sluiten binnen het eigen bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat veel familiebedrijven zullen overschakelen op dit soort van duurzame landbouw.”

In oktober ging ook de hoevewinkel open.

“Heel erg spannend allemaal, maar het contact met de klanten doet deugd. De interesse uit de buurt is alvast groot. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt, wie de groentjes teelt, enzovoort.

Daarom ben ik zo blij met de titel Schoonste boerin van Vlaanderen. Ik word nu regelmatig gevraagd als spreker. Ik vertel over ons familiebedrijf, de passie voor het beroep en de zorg voor de dieren. Het geeft me de kans om de kloof tussen consument en producent kleiner te maken. Dat vind ik ongelofelijk belangrijk.”

Het was knokken, maar de inspanningen hebben vruchten afgeworpen. “Het gaat beter nu. Zo mag het nog even blijven”, straalt Mieke.

Ontdek Miekes favoriete gerechten met varkensvlees (en haar kooktip!)

 

Beeld Mieke Verniest © foto Erika Gentils

 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.