Het nieuwe varken

Smaken verschillen. De ene verkiest mager vlees, volledig uitgebeend en zonder vetrandje. Voor de ander mag een stukje vlees dan weer wél iets meer vetdooraderd zijn of een vetrandje bevatten. 

Varkensrassen zoals o.a. Duke of Berkshire, Duroc en Mangalica bieden een antwoord op de vraag naar een ander stukje varkensvlees. Het vlees van deze rassen is nl. iets meer dooraderd met vet. Het zijn net die fijne vetadertjes die voor de smaak zorgen. Ook de voeding van de dieren bepaalt mee de smaak van het vlees. De kwekers besteden hieraan dan ook extra aandacht. Lees hieronder meer over de varkensrassen en varkensvleesmerken die ook bij ons aan een opmars bezig zijn.

Het Brasvar'ken is een kruising tussen een York-varken als moeder en een Duroc-varken als vader, waarbij de genen van het Duroc ervoor zorgen dat het vlees mooi dooraderd is met vet en zo een volle smaak krijgt. ‘Brasvar’ verwijst naar de authentieke voeding die de dieren krijgen: de ‘bras‘ die boeren vroeger aan hun varkens gaven: o.a. gestoomde aardappelen, maïs van eigen teelt, kaaswei en draf van stokerij filliers, aangevuld met een granenmengsel en olijfolie als vetbron. 

Lees meer op www.brasvar.be.

Brasvar

De Berkshire is een authentiek oud-Engels varkensras. De zeer aparte genetische eigenschappen van het Berkshire-ras, de smallere en fijnere spiervezels in combinatie met een uitgelezen voeder zorgen voor mals vlees met een zachte smaak. De varkens worden gekweekt in een gesloten circuit en krijgen een vegetarisch meergranenvoeder. 

Lees meer op www.dukeofberkshire.be.

Duke of Berkshire

Het Duroc varken is voornamelijk gekend vanwege zijn typische rode vacht en hangende oren. Durocs hebben echter aanzienlijke variatie in kleuren. De kleur kan variëren van een zeer licht gouden bijna gele kleur, tot een haast zeer donker mahonie. De varkens ‘Duroc d’Olives’ zijn een kruising van Duroc met York en Landras. De naam d’Olives verwijst naar de typische voeding: pure granen, aangevuld met olijfolie als vetbron. Je proeft de olie niet, maar ze maakt het vlees wel zachter en smaakvoller. 

Lees meer op www.durocdolives.be.

Duroc d’Olives

De vleesvarkens van Glorius krijgen kruiden zoals tijm, rozemarijn, kurkuma… in hun voeder, samen met eigen gekweekte granen. Dit met slechts één doelstelling: een heel gezond varken kweken. De kruiden werken o.a. ontstekingsremmend en bevorderen de spijsvertering bij het varken. De dieren worden bovendien ook stressbestendiger. Dit resulteert in lekker en mals varkensvlees.

Lees meer op www.glorius.be

Glorius-varkensvlees

Met hun wollen vacht lijken ze wel wat op schapen. Hun opvallende spekbedekking zorgt voor een karaktervolle smaak. De varkens krijgen voeder dat is samengesteld op basis van de natuurlijke varkensvoeding: graanproducten, zonnebloemzaad, erwten… Dit ras telt maximaal zes biggetjes per worp en groeit traag. Mangalica is een sterk ras dat in openlucht gekweekt wordt. 

Lees meer op www.hoftermeulen.com.

Mangalica