Flexivoor

Flexivoor

Wij Belgen staan bekend als echte bourgondiërs. En dat is geen wonder. We hebben heerlijke producten in huis. Lekker vers, streng gecontroleerd en met liefde geproduceerd door onze landbouwers. We hebben voldoende keuze om te variëren en te koken met producten uit de eigen regio.

Wissel jij ook vlees 'flexibel' af met vis, gevogelte of vegetarische gerechten? Omdat je van variatie houdt. Omdat je vindt dat een stukje vlees van bij ons lekker is en past in een evenwichtig samengesteld menu. Omdat je weet dat je door te kiezen voor vlees van bij ons niet alleen je voedselkilometers beperkt, maar ook de lokale economie ondersteunt. Dan ben jij een flexivoor! Lees er hieronder alles over.

Wat is een flexivoor?

Een flexivoor is iemand die kiest voor een gevarieerde voeding en vlees 'flexibel' afwisselt met vis, vegetarische maaltijden en andere alternatieven. Het woord 'flexivoor' is een combinatie van 'flexibel' en 'carnivoor' en is in 2011 ontstaan als variant op het woord 'flexitariër'. 

Een flexivoor kan verschillende redenen hebben om vlees te eten. Hij/zij kan bewust genieten van een stukje vlees omwille van de smaak. Of vanuit de wetenschap dat vlees belangrijke voedingsstoffen aanreikt, zoals eiwitten, B-vitaminen (B1, B3, B6 en vooral ook B12) en de mineralen ijzer en zink. Een flexivoor is ook een bewuste consument. Door te kiezen voor een stukje vlees van bij ons, beperkt hij/zij de voedselkilometers en wordt de lokale economie ondersteund. Een flexivoor weet ook dat er heel wat inspanningen gebeuren om het vlees in de meest veilige omstandigheden van bij de boer tot op het bord te brengen en dit met een zo laag mogelijk ecologische voetafdruk. 

Hoeveel % van de Belgen is een flexivoor?

Zoals uit de bovenstaande definitie van flexivoor blijkt, speelt hierbij niet enkel de eetfrequentie van vlees een rol, maar ook de houding t.o.v. vlees. Uit onderzoek van iVox in 2017 blijkt dat 89% van de Belgen een positieve, genuanceerde houding heeft tegenover vlees. Zij eten dan ook van zeer frequent tot minstens wekelijks vlees.

25% van de Belgen valt onder de noemer 'carnivoor', 63% onder de noemer 'flexivoor'. 8% is flexitariër. Zij kiezen minder voor vlees en zijn van oordeel dat vlees eten minder gezond en duurzaam is. Toch eten zij nog sporadisch tot zelfs een paar keer per week vlees en dit o.a. uit praktische overwegingen of om toch voldoende essentiële aminozuren, vitaminen (o.a. B12) en mineralen uit hun voeding te kunnen halen. Ten slotte eet 4% van de Belgen tussen 18 en 64 jaar nooit vlees.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.