Gepaneerde rog met stoemp

Vis van het Jaar

Vis van het Jaar 2021: rog

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de Vlaamse visserijsector voor de 33ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Dit jaar staat rog in de kijker!

Rog staat in de top drie van meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse vissershavens. Alleen de vissoorten tong en schol moet hij laten voorgaan. De verkoop van rog daalde stelselmatig russen 2008 en 2018. Sinds 2018 is rog opnieuw aan een lichte opmars bezig, maar er is nog veel potentieel voor deze lekkere vis van bij ons.

Biologie en verspreiding van rog

Er bestaan wel 460 verschillende soorten rog. In de Noordzee komen zo’n 12 verschillende soorten voor.

In de Belgische visserij bedraagt de aanvoer ongeveer 1.400 ton. Rog is een typische bijvangst van zeetong. De meeste roggen die onze vissers aanvoeren komen uit de Noordzee en de Golf van Biskaje. Daarnaast komen roggen ook voor in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In de vismijn zijn de meeste aangevoerde roggen ongeveer 60 centimeter groot. In hun natuurlijke habitat kunnen ze zelfs iets groter worden. Rog is het hele jaar verkrijgbaar, maar in het najaar is de kwaliteit op z’n best.

Rog

Rog: een duurzame keuze

Om de rogbestanden zo duurzaam mogelijk te beheren worden sinds dit jaar slechts drie soorten rog aangevoerd. Het gaat om de blonde rog, de stekelrog, en de gevlekte rog. De andere soorten gaan meteen - levend - overboord. Dat kan, want roggen overleven de vangst beter dan andere vissoorten.

De algemene trend voor de drie rogsoorten die momenteel opgevist worden is positief. De bestanden van deze drie soorten lijken de visserijdruk aan te kunnen. Van sommige andere rogsoorten vreest men dat ze onder druk staan, van andere heeft men gewoon te weinig gegevens. Een keuze voor rog gevangen door onze vissers is een keuze voor duurzame vis.

Net zoals voor alle vissoorten die onze vissers opvissen, geldt er een vangstbeperking of quotum voor rog. Doordat de visserijsector de quota respecteert en specifiek op drie soorten vist, blijkt er geen gevaar voor overbevissing door de Belgische vissers. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt steunt ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) daarom ook de uitroeping van rog als Vis van het jaar 2021.

Rog smaakt naar nog

Rog vraagt niet veel om heerlijk te smaken. Even bakken of pocheren en je serveert een echt feestmaal. Met onze recepten leer je rog klaarmaken als een echte chef. Lees zeker ook de tips van culinair inspirator Ilse D’hooge.

Ging jij aan de slag met de Vis van het Jaar? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een leuke foto of video van je gerecht met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste recepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.