Jonge Ieperse chef beste viskok van het jaar

De Ieperse chef Michael Vanderhaeghe (25 jaar) is viskok van het jaar. Hij bereidde het lekkerste recept met zeeduivel tijdens de live finale van de nationale horecawedstrijd, eind november op de Horeca Expo in Gent. Hoog tijd om de winnaar beter te leren kennen!

© Michael Vanderhaeghe

Vader en zoon samen achter het fornuis van Le Saint Nicolas

Na heel wat stages bij de beste koks van Vlaanderen staat Michael momenteel in de keuken van de ‘Hostellerie St. Nicolas’, het tweesterrenrestaurant van zijn ouders. Samen met zijn vader werkt hij er als chef, terwijl zijn moeder en vriendin Marieke de zaal doen. De bedoeling is dat Michael het restaurant op termijn overneemt.

“Ik heb de liefde en de passie voor het koken van mijn vader. Mijn ouders hebben altijd hard moeten werken in de zaak en ik ben er zowat opgegroeid. De Maxi-Cosi stond al mee in de keuken. Het vakmanschap heb ik gaandeweg geleerd. Elke chef voor wie ik aan de slag mocht gaan, heeft een steentje bijgedragen tot de kok die ik nu ben. De overwinning van viskok van het jaar is een mooie bekroning voor mijn harde werk van de laatste jaren.”

Werken met streekproducten is de basis

“Ik heb de titel van viskok van het jaar altijd al op het oog gehad. Ik werk namelijk heel graag met vis en vooral met Noordzeevis. We zitten hier dicht bij de kust en het aanbod is zo groot dat het een logische keuze is.”

“Vroeger wilden chefs vooral werken met producten die je bij wijze van spreken rond de kerktoren vond. Dan kwam er een periode dat chefs het heel ver weg gingen zoeken, bijvoorbeeld in Japan.

“Ik zeg: als het product hier beter is moet je het niet ergens anders gaan halen.” 

Zo werkt de Hostellerie St. Nicolas samen met heel wat lokale producenten. De bieren komen bijvoorbeeld van brouwerij De Plukker uit Poperinge en ze zijn biologisch en artisanaal. Een ander streekproduct waar Michael graag mee aan de slag gaat zijn aardappelen. “Ze zijn hier van hier en ik maak er heel graag iets mee klaar”.

Een van Michaels favoriete taken is de bereiding van sauzen. “Mensen houden van sauzen. Om een goede jus of een fond te maken moet je tijd en geduld hebben en op het juiste moment ingrediënten toevoegen. ”

Zeeduivel, een heerlijke vis

Michael ging voor de wedstrijd creatief aan de slag met zeeduivel. Hij koos ervoor om gebakken zeeduivel met currymarinade en structuren van venkel te bereiden, met als ‘side dish’ aardappelsalade met groene boontjes, gerookte kuit en carpaccio van zeeduivel.

Wil je ook met zeeduivel aan de slag zoals chef Michael? We zetten onze 3 favoriete recepten met deze heerlijke vis op een rij.

Heb jij nog tips of recepten om te koken met zeeduivel? Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.