Steak-friet maken als een pro doe je zo!

Steak-friet maken als een pro doe je zo!

Steak-friet is één van de populairste gerechten van bij ons. Hoe heb jij hem het liefst? Gebakken of op de grill? Met bearnaise, pepersaus of natuur? Met deze tips en recepten maak jij de lekkerste steak-friet.

STEAK BAKKEN: word meester in de cuisson met deze tips

Steak bakken is geen exacte wetenschap. De gaartijd hangt af van de structuur van het vlees, de pan, de sterkte van het vuur… Toch bestaan er een paar vuistregels.

  • Gebruik een pan met dikke bodem. Pas het formaat van de pan aan de steak aan.
  • Haal de steak enige tijd op voorhand uit de koelkast. Dep hem droog om een nog mooier korstje te krijgen.
  • Laat de pan goed heet worden en smelt de boter in de pan. Wacht tot het schuim van de boter is weggetrokken vooraleer je de steak in de pan legt. Gebruik die tijd om de steak te kruiden.
  • Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur vóór je hem omdraait. Alleen zo krijg je een mooi korstje en de lekkere smaak van goed gebakken vlees. Doe hetzelfde op de andere kant voor een ideale bleu gebakken steak.
  • Wil je de steak meer gegaard, draai dan na die eerste 3 minuten het vuur lager. Rustig verder garen voorkomt een droge buitenkant. Met 1 minuut extra aan beide kanten is je steak saignant.
  • Voor à point of bien cuit doe je er nog eens respectievelijk 1 of 2 minuten bij.
  • Laat de steak rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt, even lang als hij gebakken werd. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen.

Check hier hoe je kan nagaan hoever je steak is gegaard.

Verse frietjes bakken? Zo ga je te werk

Zelfgemaakte frietjes vallen altijd in de smaak. Als je rekening houdt met deze tips, krijg je gegarandeerd krokante frieten:

  • Snijd de geschilde aardappelen in de gewenste dikte, de ene heeft graag dikke, de andere heeft liever heel fijne frietjes. Spoel de rauwe frietjes en dep ze goed droog met een keukendoek. Bak de frieten eerst op 160° C, maar laat ze niet kleuren. Laat de frieten dan goed afkoelen en uitlekken op een velletje keukenpapier.
  • Verhoog de temperatuur van het frietvet tot 175° C. Hierin frituur je de frietjes knapperig en goudgeel.

Maak frisse slaatjes met deze saladerecepten

Bij steak-friet hoort ook een heerlijk slaatje. Met deze saladerecepten zorg je in geen tijd voor een lekkere salade als bijgerecht. Salades saai? Niet met deze tips.

Mayonaise, bearnaise of champignonroomsaus? Aan jou de keuze!

Zin in steak-friet met mayonaise? Met deze tips leer je zelf de beste mayonaise maken. Ook champignonroomsaus is een klassieker bij steak. Met dit eenvoudig recept voor champignonroomsaus wordt je steak nóg lekkerder. Eerder fan van bearnaisesaus? Dik in orde!

Heb jij onze tips of een van onze recepten met steak geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.