Varkenskroontje met gekonfijte sjalot, Pas de Rouge kaas en witloof

Peter Goossens
6
60
  • varkenskroontje van +/- 800 g
  • zwarte peper en zout
  • boter
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 ½ teentje look
  • witte wijn
  • 250 g Charlotte aardappelen
  • 180 g ongezouten boter
  • 125 g volle melk
  • 40 g room
  • 85 g fijngesneden Pas de Rouge kaas
  • 12 kleine sjalotjes
  • 120 ml rode wijn
  • 250 ml bruine fond
  • 8 stronken witloof
  • 80 g ongezouten boter
  • nootmuskaat

Kruid het varkenskroontje met zwarte peper en zout en kerf het vet in.
Bak het kort langs alle kanten in boter en een scheutje olijfolie.
Leg de ui, wortel, tijm, laurier en het teentje look in de braadslee en zet 10 minuten in de oven (150°C).
Leg vervolgens het kroontje in de braadslee, zet het in een voorverwarmde oven van 150°C en laat ongeveer 55 minuten braden.
Tijdens het braden mag je het kroontje regelmatig overgieten met het braadvocht. Laat het vlees rusten na het braden.
Ontvet de pan, blus met een scheutje witte wijn en bruine fond.
Laat eventjes doorkoken en bind de saus met een klontje boter.

Kook de Charlotte aardappelen en maak er puree van met de melk en de ongezouten boter.
Kruid met peper en zout.
Voeg een scheutje room toe en klop tot je een gladde, luchtige massa krijgt.
Laat de stukjes Pas de Rouge kaas erin smelten.

Stoof de sjalotten in een klontje boter en bevochtig ze met de bruine fond, rode wijn, look en laurier.
Laat alles goed doorkoken, tot de saus is ingedikt en de sjalotten goed gaar zijn.
Snijd het witloof in brunoise, bak in boter en laat zachtjes konfijten op een matig vuurtje.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.