Orloffgebraad

Thema
Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

70

De Russische prins Aleksej Fjodorovitsj Orlov had in de 19de eeuw, net zoals vele edellieden, een Franse kok in dienst. Deze chef creëerde ‘Veau Orloff’, met kalfsvlees, en droeg de bereiding op aan de prins. Een gerecht met prinselijke allures dus. Sindsdien ontstonden er heel wat variaties op dit gerecht, met als bekendste de bereiding met varkensvlees.

Ingrediënten

  • 800 g varkensgebraad
  • peper en zout
  • 4 plakjes gekookte ham
  • 4 plakjes kaas
  • 1 klont boter
  • 2 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 kruidnagels
  • 250 g champignons
  • 2 dl room
  • 20 kroketten
  • 4 à 8 stronken witloof

Recept

 Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd het vlees open tot 1 vierkante lap. Kruid het gebraad met peper en zout. Beleg met sneetjes kaas en hesp. Rol het vlees op en bindt vast met keukentouw.

Snijd de uien in partjes en kneus de knoflooktenen.
Snijd de champignons in schijven.
 

Smelt een klont boter in een stoofpot. Laat de boter een beetje bruin worden en leg het gebraad in de pot. Kleur het rondom aan. Leg de uien, de knoflook, de kruidnagel en de rozemarijn rondom het gebraad en laat ze meestoven.

Plaats het deksel op de pot en zet in de voorverwarmde oven. Reken een baktijd van 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte van het gebraad en het type oven.

Haal het gebraad uit de pot en laat omgekeerd rusten in aluminiumfolie op een plank. Verwijder de rozemarijn, de ui de knoflook en de kruidnagels.

Zet de pot op het vuur en stoof de champignonschijfjes. Giet de room erbij en laat 5 minuten op een matig vuur inkoken. Kruid met peper en zout.

Snijd het gebraad in plakjes en serveer met de champignonroomsaus. Lekker met kroketten en gestoofd witloof.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.