Op de graat gebakken pladijs met bouillon van ui en gebrande wortel

Number of persons
Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1 gefileerde pladijs
  • 1 jonge wortel
  • 100 g hoeveboter
  • peper en zout
  • 1 lente-ui
  • 100 g eekhoorntjesbrood, gedroogd
  • 1 snede zuurdesembrood
  • 3 + 1 uien
  • 3 + 1 takjes tijm
  • 0,5 liter kippenbouillon
  • 3 takjes laurier
  • eiken houtsnippers
  • 3 dl maïsolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rode paprika
  • 1 gekookte zandwortel
  • 1 dl olijfolie

Pladijs is echt een typische vis van bij ons. Door zijn sappigheid en stevige filets vormt hij met de tong wellicht het lievelingskostje van menig visser.

Recept

Kook de wortel kort in gezouten water met laurier. Daarna branden met de bunzenbrander.

Gril en rook 3 uien, 3 takjes tijm en laurier in een gesloten barbecue op eiken houtsnippers. Bevochtig met de kippenbouillon en laat een uur zachtjes trekken. Passeer deze bouillon door een fijne zeef en serveer apart aan tafel.

Grill en rook 1 ui, 1 takje tijm en laurier in een gesloten barbecue. Zet onder in maïsolie en laat 2 uur zachtjes trekken op een laag vuurtje. Passeer deze uienolie door een fijne zeef.

Bestrijk de snede zuurdesembrood met olijfolie en gedroogd eekhoorntjesbrood en bak in een matige oven zonder te kleuren. Hak nadien fijn tot een crumble en smaak af met zout.

Schil de paprika en rook deze in de barbecue op eiken houtsnippers. Kook de zandwortel. Mix beide met olijfolie in de blender tot een gladde emulsie.

Snijd de pladijs in moten en bak in schuimende hoeveboter met peper en zout.

Dresseer de gebakken pladijs met gebrande uitjes (branden met de bunzenbrander of in de oven). Werk af met de geroosterde wortel, de bouillon van ui, de uienolie, de emulsie van paprika en de crumble van eekhoorntjesbrood.


Recept Filip Claeys

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.