Bitterballen met duivelse dip

Thema
Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(120) 60

Is er ’s avonds een spannende voetbalmatch op TV? Maak vooraf deze zelfgemaakte bitterballen klaar en geniet met volle teugen van de match én een lekkere snack.

Ingrediënten

Voor 20 bitterballen:

Voor de bouillon

  • 700 g varkensvlees met mergpijp
  • 2 blokjes gevogeltebouillon

Voor de roux

  • 30 g boter
  • 40 g bloem

Voor de bitterballen

  • 400 g draadjesvlees vanuit de bovenvermelde bouillon
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 g gemalen Brugge oud
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 eieren
  • 1 el dragonazijn
  • Peper
  • Zout

Voor het paneren

  • 80 g bloem
  • 2 el maïzena
  • 4 eiwitten
  • 100 g paneermeel

Voor de duivelse dip

  • 2 el volle yoghurt
  • 1 kl mosterd
  • 1 kl honing
  • 1 kl sriracha
  • Enkele takjes platte peterselie

 

  • Enkele plukjes kervel

Recept

Voor de bouillon

Zet een grote pot op het vuur met het varkensvlees, 2 bouillonblokjes en voeg water toe tot het geheel onder staat.

Laat de bouillon 2 u sudderen op een laag vuur met het deksel erop.

Zeef de bouillon en houd de bouillon en het vlees apart. Laat afkoelen.

Schep al roerend, op deze manier neem je weinig vet mee, 250 ml bouillon op met een maatbeker.

Verwijder het vlees van het been zodat je alleen 400 g vlees overhoudt.

Snijd het vlees fijn.

Voor de bitterballen

Week 2 blaadjes gelatine in koud water.

Maak de roux: smelt hiervoor de boter, roer de bloem eronder en bak even droog. Blus de roux met de opzij gehouden bouillon (250 ml).

Klop stevig door tot je een gebonden saus hebt. Laat kort doorkoken op een laag vuurtje.

Voeg het fijngesneden vlees toe samen de gemalen kaas en tomatenpuree. Meng grondig.

Neem de geweekte gelatineblaadjes uit het water en knijp goed uit. Meng ze onder de vulling en breng op smaak met peper en zout. Haal het geheel van het vuur.

Roer er 2 volledige eieren en de dragonazijn onder en giet in een (glazen) ovenschaal met boterpapier.

Laat minstens 2 u afkoelen en opstijven.

Haal het bitterballenvlees uit de schotel en snijd in blokjes van 3 cm.

Zet kommetjes klaar, één met bloem en maiszetmeel, een tweede met eiwit en een derde met paneermeel.

Draai de blokjes vlees tot balletjes en leg ze in het bakje met bloem.

Omwentel ze tot ze gelijkmatig bedekt zijn met bloem en leg ze in het kommetje met eiwit.

Lepel wat eiwit over de balletjes zodat ze volledig onder het eiwit zitten en leg ze vervolgens in het derde kommetje met paneermeel. Rol nog even verder zodat het mooie ronde balletjes zijn.

Bestrooi een bord met wat extra paneermeel en schik er de gedraaide balletjes op.

Plaats de balletjes nog even in de koelkast zodat ze goed opgesteven zijn.

Voor de duivelse dip

Meng de yoghurt met de mosterd, honing en de sriracha. Snipper enkele takjes platte peterselie fijn en meng eronder.

Afwerking

Verwarm de friteuse voor op 180 °C.

Bak de balletjes 4 minuten en leg de bitterballen daarna op een vel keukenpapier.

Serveer een schaal balletjes met het sausje erbij en werk af met enkele plukjes verse kervel.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.