Aardbeientaart met vanillepudding

4
90

Voor het kruimeldeeg

  • 250 g patisseriebloem
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 90 g bloemsuiker
  • 30 g amandelpoeder
  • 1 ei
  • wat extra boter en bloem
  • een snuifje zout

Voor de vanillecrème

  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 g puddingpoeder
  • 1 blaadje gelatine
  • 2,5 dl volle room

 

Als je tijd wil besparen, kan je aan de slag gaan met kant-en-klare kruimeldeeg.

Roer de zachte boter wit-romig samen met de bloemsuiker. Roer er vervolgens het ei door. Voeg het amandelpoeder toe en beetje bij beetje de bloem, roer tot een homogeen deeg. Voeg een snuifje zout toe.

Kneed het deeg nog even met de hand en rol tot een bolletje. Verpak het deeg in een vel vershoudfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Smeer een taartvorm in met weinig boter en strooi er een beetje bloem in.

Neem het deeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op het werkvlak en rol het deeg uit tot een dikte van 0.5 cm. Leg het vel kruimeldeeg in de taartvorm en druk stevig aan in de randjes. Snijd het overtollige deeg weg. Bedek het kruimeldeeg met een vel bakpapier en leg er vervolgens baklinzen of bakgewichtjes op.

Bak de taartbodem blind in de oven gedurende 20 tot 25 minuten, tot de bodem goudbruin is gebakken. Verwijder de baklinzen en haal de taartbodem voorzichtig uit de vorm, laat afkoelen.

Vanillecrème

Snijd de vanillestok overlangs en schraap er de zaadjes uit. Verwarm de melk op een zacht vuurtje samen met de zaadjes en het vanillestokje.

Klop de eidooiers met de suiker tot een ruban. Voeg het puddingpoeder toe en meng goed. Verwijder het vanillestokje uit de hete melk en voeg een klein deel toe aan het eiermengsel. Opgepast: roer meteen met de garde.

Giet nu het eiermengsel bij de resterende melk in het pannetje en blijf roeren met de garde op een zacht vuur tot je een gebonden pudding verkrijgt. Let er wel op dat de pudding niet aanbrandt. Leg een vel vershoudfolie bovenop de vanillepudding en laat afkoelen. Zo krijg je geen velletje op de pudding.

Week de gelatine in koud water. Verwarm een klein scheutje room in een steelpan samen met het uitgeknepen gelatineblaadje. Klop de room half op. Schenk de room met gelatine bij de half opgeklopte room en roer met een garde.

Meng, in stukjes, de banketbakkersroom onder de opgeklopte room. Meng tot je een gladde, luchtige vanillecrème krijgt. Giet deze vanillecrème vervolgens in de taartvorm en laat ongeveer 2 uur opstijven.

Afwerking

Verwijder het kroontje van de aardbeien. Bedek de gevulde taartbodem met aardbeien en serveer meteen.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.