Trifle van plattekaas, granola en frambozen

Olala, tijd voor granola!

Granola is het perfecte alternatief voor ontbijtgranen uit de supermarkt. Je maakt het heel eenvoudig zelf en kan naar hartenlust kiezen welke ingrediënten je gebruikt. Wij helpen je op weg met een paar handige tips en lekkere recepten met zuivel van bij ons!

Wat is granola eigenlijk?

Het basisingrediënt van granola is meestal havermout. Hier voeg je noten, zaden en gedroogd fruit aan toe, je schuift het geheel in de oven en laat alles lekker krokant bakken. Gecombineerd met melk of yoghurt is granola een heerlijk ontbijt (zeker voor wie graag wat langer in bed blijft liggen - zie hier nog meer tips voor een lekker snel ontbijt), maar ook als tussendoortje is het ideaal. En ook voor de kinderen is het leuk om granola te maken, bijvoorbeeld als cadeautje voor de leerkracht op het einde van het schooljaar.

Ontbijttaartje van granola en platte kaas

Hoe zelf granola maken? Tips en trucs!

Van de ingrediënten tot het serveren: met deze tips is jouw granola een succes!

Ingrediënten

  • Amandelen, hazelnoten, walnoten, pompoen- of zonnebloempitten, lijnzaad… Je kan granola maken met allerlei soorten noten en zaden die je eventueel op voorhand fijnhakt.
  • Geef je granola extra smaak met een snufje kaneel, vanille-essence of vanillesuiker, gemberpoeder, speculaaskruiden of een schepje instant koffiepoeder.
  • Wil je granola zonder toegevoegde suikers maken, voeg dan wat appelmoes of stukjes appel toe voor een zoete toets. Dankzij de fruitsuikers krijg je granola die natuurlijk zoet is. 
  • Chocoladeliefhebbers kunnen een lepeltje cacaopoeder toevoegen (voor het bakken) of stukjes chocolade (na het bakken).

Oven

  • Begin met de oven voor te verwarmen. De ideale temperatuur verschilt afhankelijk van de oven maar ligt ergens tussen 150 en 180 °C. Schep de granola tijdens het bakken om en haal uit de oven als hij een goudgeel kleurtje krijgt. Laat de granola volledig afkoelen voor je hem in een luchtdichte voorraadpot doet.
  • Gedroogd fruit (zoals rozijnen, appel of cranberry’s) voeg je pas na het bakken toe.
  • In een luchtdichte voorraadpot kan je de granola 2 à 3 weken bewaren.
Granola met yoghurt en fruit

Serveren

Tip: crunchy granola maken

Om knapperige granola te maken volstaat het om enkele eetlepels (neutraal smakende) olie over het mengsel te verdelen. Wil je echt crunchy brokken? Spatel dan een opgeklopt eiwit onder het mengsel voor het bakken, of voeg een verkruimelde rijstwafel en een eetlepel pindakaas toe.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in deze recepten gebruikt worden, kan je in de winkel bioversies vinden voor lekkere biologische granola. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Pimp je melkmoment met zelfgemaakte granola

Kan jij al niet wachten om de dag te starten met een kommetje zelfgemaakte granola? Of zijn er nog ingrediënten die absoluut niet mogen ontbreken als je granola gaat maken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.