Voedingsinfo

Konijn zorgt voor variatie op het menu. Het vlees van konijn brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan. Het is bovendien mager vlees. Wie kiest voor mager vlees, kiest ook voor weinig vet. Konijn past dus prima in een gezonde voeding. Stil hieronder je honger naar meer info.

Belangrijke voedingsstoffen

Een portie konijn van 100 g levert gemiddeld zo’n 160 kcal, het is rijk aan vitamine B12, selenium en kwaliteitseiwitten en een goede bron van de vitaminen B3 en B6 en van zink en ijzer. Eiwitten zijn belangrijke bouw- en onderhoudsmaterialen voor ons lichaam en dit op elke leeftijd.

Verrassend mager

Een konijnenbout levert het magerste vlees (ongeveer 4 g vet per 100 g). De rug en de schouder bevatten iets meer vet. Met een gemiddelde van ongeveer 9 g vet per 100 g behoort konijn tot de magere vleessoorten. Overeenkomstig de richtlijnen voor een gezonde en lijnvriendelijke voeding gaat de voorkeur naar de magerste varianten. Je kunt het vetgehalte verder beperken door zichtbaar vet weg te snijden. Bij konijn dat versneden wordt verkocht, is dit al gebeurd.

De beperkte hoeveelheid vet in konijn bestaat voor ongeveer een derde uit verzadigde vetzuren en voor bijna twee derden uit cholesterolvriendelijke onverzadigde vetzuren. In vergelijking met veel andere vleessoorten bevat konijn bovendien procentueel meer omega-3-vetzuren. De gunstige vetzuursamenstelling en de fijne smaak van konijnenvlees is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding van de dieren met onder meer luzerne en lijnzaad.

Licht verteerbaar

Het vlees van konijn bevat weinig collageen en is mals, sappig en licht verteerbaar. Het vlees wordt ook niet taai tijdens de bereiding. Daarom is konijn een licht verteerbaar stukje vlees. 

Een konijnenschotel is vooral licht verteerbaar als het recept geen zware ingrediënten bevat. Door veel room, boter en vet spek te gebruiken wordt de schotel vetrijker en minder goed verteerbaar. Een lichte en gezonde receptuur verdient de voorkeur.

Voedingswaarde konijn

100 g konijnenvlees levert gemiddeld ongeveer:

  • 92 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
  • 78 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
  • 39 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
  • 32 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag;
  • 30 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag;
  • 29 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag;
  • 22 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag;
  • 22 % van de benodigde hoeveelheid omega-3-vetzuren per dag;
  • 19 % van de benodigde hoeveelheid kalium per dag;
  • 8 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte (1).

 

 


Referenties:

  • Belgische Voedingsmiddelentabel – Internubel (geraadpleegd op 22 april 2013)
  • Verordening (EU)1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten
  • Verordening (EU) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen
  • (1) berekend op 2000 kcal; gemiddelde voor volwassen mannen en vrouwen (19-59 jaar)

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.