Voedingsinfo

Konijn brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan en is relatief mager vlees. Konijn past daarom ter variatie prima in een gezonde voeding. Stil hieronder je honger naar meer info.

Belangrijke voedingsstoffen

Een portie konijn van 100 g levert gemiddeld zo’n 145 kcal. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine B12, ijzer en selenium en een goede bron van zink.

Verrassend mager

Konijn bevat gemiddeld 8 g vet per 100 g. Da’s relatief mager vlees. Een konijnenbout levert het magerste vlees (ongeveer 4 g vet per 100 g). Het voorkwartier bevat meer vet (ongeveer 14 g per 100 g). Overeenkomstig de richtlijnen voor een gezonde voeding krijgen magere verse vleessoorten de voorkeur. Je kunt het vetgehalte verder beperken door zichtbaar vet weg te snijden. Bij konijn dat versneden wordt verkocht, is dit al gebeurd.

Rijk aan omega 3-vetzuren

Konijn heeft een gunstige vetzuursamenstelling. De hoeveelheid vet in konijn bestaat voor ruim twee derden uit gunstige onverzadigde vetzuren en voor ongeveer een derde uit verzadigde vetzuren. Een konijnenbil is zelfs arm aan verzadigd vet.

In vergelijking met veel andere vleessoorten is konijn bovendien rijk aan omega-3-vetzuren. De gunstige vetzuursamenstelling en de fijne smaak van konijnenvlees is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding van de dieren met onder meer luzerne en lijnzaad.

Licht

Het vlees van konijn bevat weinig collageen en is mals, sappig en licht. Het vlees wordt ook niet taai tijdens de bereiding.

Een konijnenschotel blijft ook licht als het recept geen zware ingrediënten bevat. Door bijvoorbeeld veel room, boter en vet spek te gebruiken wordt de schotel vetrijk en zwaar. Een lichte en gezonde receptuur met veel groenten verdient de voorkeur.

Voedingsbijdrage konijn

100 g konijnenvlees levert gemiddeld ongeveer:

  • 92 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
  • 78 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
  • 38 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
  • 31 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag;
  • 22 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag;
  • 20 % van de benodigde hoeveelheid omega-3-vetzuren per dag;
  • 7 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte (*).

(*) berekend op 2000 kcal; gemiddelde voor volwassen mannen en vrouwen (19-59 jaar)

 

 


Referenties:

  • Belgische Voedingsmiddelentabel –  www.internubel.be (geraadpleegd op 26 januari 2018)
  • Verordening (EU)1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten
  • Verordening (EU) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen
  • Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsdriehoek - www.gezondleven.be/themas/voeding (geraadpleegd op 26 januari 2018)

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.