Konijn met caponata en krieltjes

Konijn zoekt gezonde genieters

Konijn past wonderwel in uiteenlopende gerechten: op z’n Vlaams zoals konijn met pruimen of met andere Vlaamse streekproducten of op z’n internationaals zoals in springrolls, wraps, quesadilla’s en tajines. Konijn is culinair veelzijdig, daar is iedereen het over eens. Maar wist je dat konijn ook prima in een gezonde voeding past? Met konijn kan je culinair én gezond genieten. Wij vertellen je waarom.

Met konijn is er variatie in een dozijn

Evenwicht en variatie zijn belangrijke pijlers binnen een gezonde voeding. Varieer en kies eens een stukje konijn ter afwisseling van een stukje vlees, vis, ei of peulvruchten. Met konijn zelf kan je ook nog op talloze manieren variëren. Van konijnenbout tot filet, van oervlaams konijn met pruimen tot Oosterse springrolls en van konijn bakken tot konijn grillen op de BBQ.

Konijn met caponata en krieltjes

Konijn en groenten: een goede match!

Meer én vaker groenten eten is de boodschap. Volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen eet je best dagelijks minstens 300 g groenten. Combineer een stukje konijn zoveel mogelijk met een rijkelijke portie seizoensgroenten. Zo gezegd, zo gedaan: wat dacht je van pompoen en pastinaak met konijn, bloemkool en komkommer met konijnkonijn met gegrilde groenten of konijn met wortels, champignons en linzen

Konijn, voor als het wat lichter mag zijn

Konijn biedt veel voedingsstoffen voor relatief weinig calorieën. Een portie konijn van 100 g levert gemiddeld zo’n 145 kcal en 8 g vet. Een konijnenbout levert het magerste vlees (ongeveer 120 kcal en 4 g vet per 100 g). Het voorkwartier (schouder met karkas) bevat meer calorieën omdat het ook meer vet bevat (ongeveer 200 kcal en 14 g per 100 g).

Een mager stukje konijnenvlees is ideaal ter afwisseling in een lichte maaltijd of voor wie op z’n lijn let. Op voorwaarde natuurlijk dat je er zelf geen vetrijke ingrediënten zoals room, boter en gefrituurde bereidingen aan toevoegt.

Salade van spinazie, venkel en konijn met saffraan

Met konijn, een essentieel-voedingsstoffen-festijn

Konijn is zoals ander mager vlees rijk aan eiwitten en een goede bron van de vitaminen B3, B6 en B12 en van selenium en zink. Met een portie konijn1,2 van 100 g krijg je gemiddeld 38% van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag binnen en respectievelijk zo’n 28%, 36%, 92%, 54% en 33% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid vitaminen B3, B6 en B12 en van selenium en zink.

Konijn, voor wie lief voor zijn hart wil zijn

Een hartvriendelijke voeding is een gezonde voeding met extra aandacht voor de inname van verzadigde vetzuren en omega 3-vetzuren. Te veel verzadigde vetzuren in de voeding kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Voedingsmiddelen met onverzadigde vetzuren krijgen de voorkeur.

Konijn heeft een gunstige vetzuursamenstelling. De hoeveelheid vet in konijn bestaat voor ongeveer twee derden uit gunstige onverzadigde vetzuren en voor een derde uit verzadigde vetzuren. In vergelijking met veel andere vleessoorten is konijn ook een bron van het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur. De gunstige vetzuursamenstelling en de fijne smaak van konijnenvlees is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding van de dieren met onder meer luzerne en lijnzaad.

Kies konijn, klein maar fijn

Hou je aan de gezonde bordregel: vul je bord voor de helft met groenten, voor een vierde met aardappelen of volkoren graanproducten en voor een vierde met een stukje konijn (bv. konijnfilets of een bout). Konijn bevat veel voedingsstoffen. Een portie ter grootte van je handpalm levert al een waardevolle bijdrage aan een gezonde voeding en volstaat dus. Kies kwaliteit boven kwantiteit: kies voor konijn van bij ons.

Ken jij nog lekkere en gezonde recepten met konijn? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Bron:

1 Belgische voedingsmiddelentabel voor tam konijn - www.internubel.be – geraadpleegd op 27 maart 2023
2 Op basis van Verordening (EU)1169/2011