Grevenbroecker en Cuvée Jeun’ Homme

Mannen met smaak en karakter: achter de schermen bij Spéciale Belge

In het groen kwartier in Antwerpen openden vier vrienden in 2018 Spéciale Belge Taproom. Davy, Uwe, Bavo en Kobe bouwden de aanvankelijk oude loods om tot een hedendaags biercafé. Ze delen hun favoriete bier- en kaascombinaties graag met jou.

Davy, Uwe, Bavo en Kobe van de Spéciale Belge Taproom

Authenticiteit is de basis van alles

De naam van het café verwijst naar een biertype dat in het begin van de 20ste eeuw uit een wedstrijd is ontstaan. “In België wilde men het lokale, dorpse bier veredelen zodat het de concurrentie kon aangaan met Britse, Duitse en Tsjechische importbieren.” Zo ontstond Spéciale Belge, een amberkleurig bier van hoge gisting dat vergelijkbaar is met de Britse Pale Ale. De Koninck en Palm zijn hiervan de meest bekende voorbeelden. “In ons café willen we iets anders bieden dan de bekende bieren die de meeste cafés schenken. Iets anders ook dan de voornamelijk buitenlandse bieren die gespecialiseerde cafés in Antwerpen op de kaart zetten”, zegt Davy. “Smaken staan bij ons voorop. Onze klanten ontdekken hier nieuwe bieren én smaken.”

Authenticiteit is de basis van alles. “Wij willen geen eenheidsworst aanbieden, maar gaan op zoek naar kleine lokale pareltjes die minder vanzelfsprekend zijn”, zegt Davy.

Bier en kaas van hier: 5x de perfecte match

Bij Spéciale Belge staat de smaak centraal. “We vragen aan onze klanten om zich open te stellen voor nieuwe smaken”, stelt Kobe. “En dat geldt ook voor foodpairing. Kaas en bier zijn juweeltjes om te combineren: soms zoeken we contrast, soms harmonie. Belangrijk voor een lekkere combinatie is het vinden van de juiste balans.“

Orval en Bruxellensis

Orval-kaas combineren met Orval-bier is oké”, zegt Davy. Hij gaat echter voor Bruxellensis, een bier van Brasserie de la Senne. “De kaas van Orval verzacht de bitterheid van het bier, waardoor de andere smaken in het bier ook meer naar voren komen.”

Père Joseph en Guldenberg

Uwe koos voor de combinatie van een abdijkaas en een abdijbier: Père Joseph en Guldenberg. “Deze twee samen is echt een match made in heaven.”

Flandrien Grand Cru en Oud Bruin

Bavo gaf de voorkeur aan een combinatie van Flandrien Grand Cru met Oud Bruin van ’t Verzet. “Ik koos ervoor om een pittige kaas te combineren met een fris-zurig bier. Door de pittige smaak van de Flandrien wordt de zurige smaak wat gebroken en komen de andere smaken in het bier beter door. Hierdoor creëer je eigenlijk een nieuwe smaak.”

Brugge Apéro Kruiden en Schuppenboer Grand Cru

Kobe koos voor de combinatie van een zachte, pittige kaas zoals Brugge Apéro Kruiden met een zoet bier. “Met deze combinatie proef je het ziltige van de kaas en het zoete van het bier, waardoor de kruidigheid meer opvalt. Ik kan het zeker aanraden als aperitief.”

Grevenbroecker en Cuvée Jeun’ Homme

De uitgesproken smaak van deze blauwgeaderde Grevenbroecker-kaas past perfect bij het frisse zurige van dit volmondige bier. Deze combinatie kunnen de vier biersommeliers zeker smaken.

Ontdek nog meer bier- en kaascombinaties

De smaak te pakken? We hebben nog meer gouden kaas-en biercombinaties die je zeker eens moet proberen. Of snuister door onze kaaszoeker en smaakwijzer. Geniet met mate: bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Tip: aan de slag met bio- of hoevekaas?

Je vindt ook heel wat heerlijke biokazen in de winkel. Koop jij kaas graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Wat zijn jouw favoriete kaas- en biercombinaties? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!