Welke dranken meenemen naar school?

Welke dranken meenemen naar school?

Niet alleen de brooddozen maar ook de drankjes die kinderen meenemen naar school verdienen de nodige aandacht. Kinderen van 3 tot 6 jaar drinken bij voorkeur dagelijks 0,5 tot 1 liter. Vanaf 6 jaar is dit ongeveer 1,5 liter per dag. Wat geef je kinderen het best mee naar school als gezonde dorstlesser? Wat kan er ter afwisseling? We zochten het voor je uit.

Water, een ideale dorstlesser

Water is ideaal bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje. Water hoeft niet saai te zijn. Zorg voor extra pit en voeg zelf een smaakje toe aan een flesje of drinkbus water. Probeer het eens met verse munt, citroenmelisse, citroensap, citroenschijfjes, appelschijfjes en een kaneelstokje of geraspte komkommersliertjes.

Zijn fruitsap, groentesap of frisdrank een goede keuze?

Vers en ongezoet fruitsap mag eens ter afwisseling van een glas water. Vruchtensappen bevatten ongeveer evenveel suiker als frisdranken. Het betreft hier echter geen toegevoegde suiker maar suiker die afkomstig is van de vrucht zelf. Net als frisdrank bevat ook fruitsap zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Fruitsap bevat minder voedingsstoffen zoals vitaminen (o.a. vitamine C) en vezels dan een stuk fruit, maar krijgt de voorkeur boven frisdranken.

Groentesappen in blik bevatten vaak veel zout. Je kan veel beter zelf een groentesmoothie maken en meegeven in een flesje. Maak deze groentesmoothie in een blender met bijvoorbeeld spinazie, komkommer of wortel. Een fruitsmoothie bevat dan weer te veel suikers.

Frisdranken beperk je best tot een minimum en geef je, indien kinderen ernaar vragen, alleen bij speciale gelegenheden. Light frisdranken zijn geen goed alternatief voor gewone frisdranken. Ze laten kinderen gewoon worden aan de zoete smaak en hebben eveneens een hoog zuurgehalte wat slecht is voor de tanden. 

Mmmm... melk!

Melk is een goede bron van belangrijke voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, calcium en de vitaminen B2 en B12. Een glas of brikje melk is een goede aanvulling bij de broodmaaltijden of als tussendoortje. Zo’n halve liter melk en melkproducten per dag volstaat. Geef bij voorkeur niet-gesuikerde melkdranken. Kinderen tot 4 jaar drinken best volle melk, daarna halfvolle. Kinderen die geen melk verdragen, kunnen het melkproduct vervangen door ongesuikerde calciumverrijkte sojaproducten. 

Wat met sport- en energiedranken?

Sportdranken beloven verbeterde sportprestaties en energiedranken een energieboost. Sportdranken worden gekenmerkt door een hoog suikergehalte. Ze zijn alleen nuttig bij langdurige inspanningen, bijvoorbeeld voor kinderen die meedoen aan een voetbaltoernooi en verschillende wedstrijden na elkaar spelen. Bij gewone sportprestaties zijn kinderen nog altijd het meest gebaat bij water. Het gebruik van energiedranken is sterk af te raden bij kinderen door het hoge gehalte aan stimulerende stoffen, zoals bijvoorbeeld cafeïne.

Conclusie

Water is de beste dorstlesser. Melk is een goede aanvulling omdat het belangrijke voedingsstoffen bevat. Fruitsap, frisdranken en sportdranken drinken kinderen best met mate. Informeer als ouder ook naar het drankenbeleid op school en vraag of de dranken fris of gekoeld aangeboden worden. Kinderen vinden gekoelde dranken meestal lekkerder dan lauwe dranken. Wordt er drank voorzien op school, leer en motiveer kinderen om ook daar bij voorkeur te kiezen voor water en aanvullend voor schoolmelk. Als ze dit van thuis uit gewoon zijn, zullen ze dit op school ook makkelijker doen.

 

Bron: De actieve voedingsdriehoek