Moet je een kind verplichten om zijn bord leeg te eten?

Pas het principe van gedeelde verantwoordelijkheid toe: de ouders beslissen wat en wanneer er wordt gegeten, maar het kind beslist hoeveel het eet.

Wat doen Belgische ouders?

Uit de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 blijkt dat 68 % van de kinderen (3-9 jaar) vrij kan kiezen hoeveel ze eten. Bij 42 % van de gezinnen geldt echter de regel dat het kind het bord moet leegeten. Dit gaat in tegen het verzadigingsgevoel van het kind.

Honger en verzadiging

Peuters en kleuters hebben een groot vermogen tot zelfregulering: hun eetgedrag is volledig afgestemd op hun behoeften. Het is belangrijk om dit instinctieve vermogen tot energie-aanpassing zoveel mogelijk te behouden. Een gezonde peuter of kleuter zal zichzelf heus niet laten uithongeren. Dwing hem dus niet zijn bord leeg te eten. Het vermogen tot zelfregulering vermindert wel met de leeftijd. Kinderen van de lagere school zijn meer vatbaar voor omgevingsfactoren en minder gevoelig voor interne tekens van honger en verzadiging. De energie-inname kan zo gemakkelijker uit de hand lopen.

Advies

De ouders bepalen wat er wordt gegeten en hoe het wordt geserveerd en het kind beslist hoeveel het ervan eet. Heeft het kind weinig of niets gegeten tijdens de maaltijd, geef dan een uur later niet toe aan zijn vraag naar een tussendoortje. Wacht tot de volgende maaltijd. Anders stillen kinderen hun honger tussen de hoofdmaaltijden. Zodra een kind door heeft dat het altijd iets tussendoor krijgt als het ernaar vraagt, zal het niet gemotiveerd zijn om aan tafel te eten. Met het vooruitzicht op een tijdje honger lijden, zal het sneller geneigd zijn om voortaan wel aan tafel te eten. Groeit het kind onvoldoende, is het klagerig of gedraagt het zich anders, raadpleeg dan voor alle zekerheid een arts.

Meer info over gezonde voeding bij kinderen en adolescenten

Meer info over moeilijke eters

Kind, boterham