Internationale klassiekers waar Belgen van smullen
Stoofvlees met friet, tatjespap, asperges à la flamande… Het zijn stuk voor stuk Belgische recepten. Daarnaast zijn er ook internationale gerechten die niet meer weg te denken zijn uit de Belgische keuken. Deze 4 gerechten heb je zeker al eens geproefd, maar wist je dat wij Belgen er een eigen twist aan gaven?
Tiramisu: met lange vingers of speculaas?
Tiramisu is dé Italiaanse topper onder de desserts. Het woord tiramisu betekent niet voor niets ‘trek mij omhoog’ wat zoveel betekent als ‘maak mij blij’. En of je van dit laagjesdessert blij wordt.
Mascarpone, koffie, eieren, een scheutje alcohol en de karakteristieke “lange vingers” zijn de belangrijkste ingrediënten voor een klassieke tiramisu. Dit recept inspireerde heel wat internationale keukens om er hun eigen variant van te maken. Zo ook de Belgische keuken. Het bewijs? Deze tiramisu met appel en speculaas. Ook lekker: tiramisu met aardbeien.
Carpaccio
We blijven in Italië met dit klassiek voorgerecht. Carpaccio werd in 1950 bedacht in Venetië en groeide al snel uit tot een populair recept. Niet alleen in Italië maar ook ver daarbuiten wordt dit gerecht gesmaakt. Het originele recept combineert dungesneden rauw rundvlees met een dressing van citroen, mayonaise, worcestersaus, melk, zout en peper. Maar net zoals alle andere gerechten in dit rijtje heeft onze Belgische keuken – net zoals vele andere – haar deze klassieker eigen gemaakt. Zo bestaat er carpaccio van sint-jakobsnoten, venkel en tomaat. Ook de dressing is in heel wat andere versies terug te vinden. Tip: werk je carpaccio af met een kaas van bij ons.
Vederlichte vol-au-vent
Een typische Belgische vol-au-vent, dat is een licht bladerdeeggebakje met een heerlijke kippenragout. Maar wist je dat het Franse woord vol-au-vent enkel slaat op het bladerdeeggebakje? Dit bladerdeeg was een alternatief voor andere, zwaardere degen om pasteien te bakken. Het nieuwe deeg was zo licht dat de wind het kon wegblazen, vandaar de naam vol-au-vent.
In Frankrijk is een vol-au-vent dus een bladerdeeggebakje met een ragout van kip, vlees of vis. In België zijn we vooral verzot op de variant met kip. Probeer zeker eens onze vol-au-vent met konijn.
Spaghetti bolognaise: échte studentenkost
Wanneer studenten hun eigen potje koken, maken ze al gauw spaghetti bolognaise mét een berg kaas. Het is snel, gemakkelijk en je kan het in grote hoeveelheden klaarmaken. Iedereen maakt spaghettisaus op zijn eigen manier maar vaak voorkomende ingrediënten zijn olijfolie, ajuin, look, verse tomaten of uit blik, tomatenpuree, gehakt, wortel en selder. Deze saus is ongetwijfeld lekker maar als je weet hoe je de klassieke saus maakt, val je haast achterover.
Ui, rundvleesgehakt, enkele sneetjes fijn spek, wortel, selder, tomatenpuree, wijn, bouillon en volle melk. Met die combinatie van ingrediënten maak je een klassieke ragusaus. Bovendien serveer je die niet met spaghetti maar met dikkere pasta zoals tagliatelle.
Italiaans is onze spaghetti bolognaise dus niet.
Hoe fier ben jij op onze keuken? Laat het ons weten
Welke van deze gerechten is jouw favoriet? En volgens welk recept maak jij hem klaar? Deel het met ons op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Tip: voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer? Je vindt hier alle verkooppunten in jouw buurt.
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!