Zelf aardbeientaart met pudding maken

Zelf aardbeientaart met pudding maken

Hou je van taarten bakken en ben je fan van aardbeien? Dan moet je tijdens het aardbeienseizoen zeker eens zelf aardbeientaart maken. De combinatie van aardbeien en pudding maakt deze taart heerlijk zoet en fris tegelijk. Ontdek hieronder hoe je in drie stappen de perfecte aardbeientaart maakt.

Stap 1: zelf kruimeldeeg maken

Uiteraard kan je kant-en-klaar kruimeldeeg kopen in de supermarkt, maar een zelfgemaakt deeg zal je aardbeientaart nog veel lekkerder maken. De ingrediënten en exacte werkwijze om kruimeldeeg te maken vind je op deze pagina, en met deze tips komt het helemaal goed:

  • Zorg dat de boter zacht is. Tip: snijd de boter in kleine stukjes, die worden sneller zacht dan een grote blok.
  • Laat het deeg minstens een half uur rusten in de koelkast. Zo wordt het steviger en kunnen alle smaken goed intrekken.
  • Bestrijk de taartvorm rijkelijk met gesmolten boter en bepoeder deze met een laagje bloem. Zo zal het deeg na het bakken beter loskomen.
  • Bak het kruimeldeeg blind. Leg het in de taartvorm, druk stevig aan en leg er bakpapier over. Hier giet je baklinzen of -gewichtjes op, en zo gaat het geheel de oven in. Door blind te bakken krijg je een lekker krokant deeg. Laat het deeg afkoelen na het bakken. Hieronder vind je een stap-voor-stap instructie.

Stap 2: home made crème Suisse

Vanillepudding is een must als je aardbeientaart wil maken. Je kan bijvoorbeeld jouw aardbeientaart maken met banketbakkersroom, maar wij gaan voor crème Suisse. Deze room is een mengsel van banketbakkersroom en opgeklopte slagroom. Enkele tips:

  • Bij patisserie is het heel belangrijk om alle ingrediënten nauwkeurig af te wegen.
  • Klop lang genoeg in het eigeel- en suikermengsel, zodat alle suikerkorrels goed oplossen en je een luchtige, bleke massa hebt. Of laat de keukenmachine het werk voor je doen!
  • De banketbakkersroom moet indikken op het vuur. Blijf altijd goed roeren zodat de pudding niet aanbrandt en wacht tot de eerste luchtbellen naar boven komen - op dat moment zou je pudding de juiste dikte moeten hebben.

Stap 3: je aardbeientaart afwerken

Deeg: check. Vanillepudding: check. Tijd voor de afwerking!

  • Spoel de aardbeien en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd daarna het bovenste topje van de aardbeien; zo heeft elke aardbei een vlakke bodem en kan je ze makkelijk schikken op de crème Suisse.
  • Je kan aardbeientaart maken met een laagje doorzichtige taartgelei als afwerking. Verwarm hiervoor 200 ml water met 50 g suiker (net niet laten koken), roer er 2 uitgelekte gelatineblaadjes door met 2 eetlepels citroensap, en verdeel de gelei over de aardbeientaart. Laat het geheel daarna nog een uurtje opstijven in de koelkast. Een andere optie: warm abrikozenconfituur op en laat ze koken, doe de confituur door een zeef en strijk de gelei op de taart met een borsteltje. 

Tip: bakken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze aardbeientaart te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Aardbeientaart met vanillepudding

Het proberen waard, zo’n aardbeientaart!

Zo zie je maar: zelf aardbeientaart maken is helemaal niet moeilijk. Heb jij ons recept al uitgeprobeerd of heb je nog ideeën om je aardbeientaart extra lekker te maken? Dan kan je jouw recept altijd met ons delen op Facebook, Instagram of Twitter. Vergeet zeker #lekkervanbijons niet!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!