Zomerfruit

12 fruitige weetjes over zomerfruit van bij ons

Met de eerste zomerse temperaturen arriveert ook het eerste zomerfruit van bij ons. Aardbeien, braambessen, frambozen, blauwe bessen, rode bessen,... Stuk voor stuk zijn ze op hun best in de zomer. Maar hoe goed kennen we onze fruitjes eigenlijk?

Smeuïge kaasdip met kruidige aardbeien en crackers. Perfect zomers hapje om het aperitief mee te starten.

Wist je dat ...

 1. ... bessen in de zomer helemaal Belgisch zijn? De meeste frambozen, aardbeien en blauwe bessen die je in de zomer in de winkel vindt, komen van bij ons. En die Belgische exemplaren zijn extra lekker!
 2. ... je aardbeien best wast voor je de kroontjes wegsnijdt? Zo niet zuigen de aardbeien zich vol met water waardoor ze minder lekker gaan smaken.
 3.  ... frambozen geen bessen zijn? Elke framboos is een verzameling van kleine steenvruchtjes. Toch rekenen we de roze vrucht meestal bij de bessen en is ze één van de populairste zomervruchten.
 4. ... aardbeien rijk zijn aan vitamine C? Na amper 7 aardbeien heb je al bijna de helft van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Die vitamine C draagt bij tot de normale werking van je immuunsysteem.
 5. ... een blauwe bes geen bosbes is?  Het zijn twee totaal verschillende fruitsoorten. De Belgische blauwe bes heeft een mat oppervlak. Dat komt om dat ze in België één voor één met de hand geplukt worden.
 6. ... in juni 2021 dagelijks gemiddeld 1 op 4 van de Belgen aardbeien at. Aardbeien zijn namelijk de negende populairste vrucht onder de Belgen en het populairste zomerfruit.
 7. ... in België ook ananas-, framboos-, perzik- en bosaardbeien en zelfs witte aardbeien geteeld worden. Maar ook de ‘gewone’ aardbei kent tal van variëteiten. De ene is wat zoeter en zachter, de andere wat frisser en steviger.
 8. ... kersen niet hetzelfde zijn als krieken? Krieken zijn zure kersen die we vooral met gehaktballen of in een taart eten. Kersen kan je daarentegen recht van de boom eten.
 9. ... frambozen een bron zijn van vezels? In een bakje van 125 gram vind je 9 gram vezels. Een vezelrijke voeding draagt bij tot een goede darmfunctie en meer verzadiging na de maaltijd.
 10. ... je met aardbeien, frambozen, kersen en bessen gerechten op een gezonde manier zoet(er) kan maken? Dat komt door de natuurlijke suikers in fruit. Met 100 g aardbeien voeg je ongeveer 5 gram natuurlijke suikers toe.
 11. ... je bessen ook lekker kan kruiden? Het fruit pairt goed met tal van smaakmakers. Combineer aardbei met peper of kaneel, framboos met munt of basilicum en blauwe bes met vanille of koriander.
 12. ... er in België ook de kiwibes wordt geteeld? Dit besje is familie van de gewone kiwi maar is zo groot als een druif. De kiwibes is volop te verkrijgen in september.   

Hou je ook zo van zomerfruit?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter en post een foto of video van jouw gerecht met #lekkervanbijons! Ken jij nog andere weetjes over fruit van bij ons? Ook dat horen we graag!

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.