EnVie, soepbedrijf met een missie: zero waste en meer

EnVie, soepbedrijf met een missie: zero waste en meer

De Brusselse onderneming EnVie is er eentje waarvan je de naam maar beter niet vergeet. De producent van groentesoep zet niet alleen in op duurzaamheid maar ook op sociaal engagement. EnVie biedt namelijk arbeidskansen aan langdurig werklozen. Wij spraken met Ariane Molderez, één van de sterkhouders achter het opmerkelijke bedrijfsmodel.

EnVie/ goesting in een lekker lokaal soepje?

Dan valt je keuze misschien wel op soep van EnVie. Het concept voor EnVie komt overgewaaid uit Frankrijk, waar het sociaal bedrijf Bon et Bien een gelijkaardig model heeft opgestart. Naomi Smith, de Canadese zaakvoerster van EnVie, werkte tot voor kort in Engeland waar ze een project had opgestart om soep te maken met kwetsbare vrouwen. Na haar verhuis naar België stampte ze in Brussel een soepbedrijf uit de grond met twee sociale doelstellingen: tewerkstellingskansen bieden aan moeilijk te bereiken groepen en groenteoverschotten verminderen.

Aan de slag met groenteoverschotten

Wereldwijd gaat 1/3 van de voedingsmiddelen voor menselijke consumptie verloren. Bovendien worden heel wat ‘groenten omwille van hun ‘lelijke’ vorm weggegooid. Deze tendens stoppen is de drijfveer van EnVie. Het bedrijf koopt groenteoverschotten op van de veiling. Die worden vervolgens tot soep verwerkt. Twee liter soep bevat minstens 1 kilogram verse groenten.

Vorige zomer startte EnVie met wortel, tomaten en groentesoep. In de winter werd voornamelijk gekozen voor witloof- en pompoensoep.Voor deze zomer staan gazpacho en courgettesoep op het menu. Hoewel de soep nog geen jaar in de winkelrekken van Okay ligt, is de verkoop meteen een schot in de roos. Intussen verkoopt EnVie zo’n 3.000 liter soep per week en dat is veel meer dan aanvankelijk gehoopt. Sinds kort zijn de soepen niet enkel bij Okay te verkrijgen maar ook in 40 Colruytwinkels in Vlaanderen.

Sociale missie

Maar er is dus meer. EnVie is een op en top sociale onderneming. De soep van EnVie wordt gemaakt door mensen die langdurig werkloos waren. Bij EnVie doorlopen ze een individueel opleidings- en coachingstraject van een jaar waarin ze klaargestoomd worden voor een job in de reguliere arbeidsmarkt. 

Food Heroes Award

Vorige week sleepte EnVie nog de Food Hero Award en de publieksprijs in de wacht omwille van de strijd tegen voedselverspilling. Ze werden gekozen uit een breed deelnemersveld uit 4 verschillende landen. Een hele mooie erkenning van het werk van alle medewerkers!

Kijk ook mee achter de schermen bij EnVie.

Wat is jouw favoriete soep? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!