Stefaan van eierhandel ’t Munckenei: “Eitjes zijn de helden in zoveel gerechten”
Stefaan Verhelle runt samen met zijn vrouw Hermine Steenhuyse het legkippenbedrijf De Kloosterbeekhoeve en eierhandel ’t Munckenei in het West-Vlaamse Wingene. Al zo’n twintig jaar verpakken en verdelen ze hun eigen eieren, maar ook die van partners. Zo zorgen ze voor heel wat lekkere en verse eitjes op honderden keukentafels. Maak kennis met Stefaan van ‘t Munckenei.
Waar komen de eieren van ’t Munckenei terecht?
“Het grootste deel van onze eieren sorteren en verpakken we voor foodservicebedrijven en retail, het andere deel verkopen we in onze ei-automaat om de hoek. Verschillende buren wilden graag bij ’t Munckenei zelf lekkere en verse eitjes kopen, en dankzij die automaat kan dat nu. Ook als we ergens anders aan het werk zijn.”
Waarom verpakken jullie ook eieren van partners?
“Belgische en Vlaamse pluimveehouders leveren erg goed werk, daar zijn we van overtuigd. We vormen dan ook met plezier de tussenschakel tussen de consument en de pluimveehouders: zo krijgen we vlot een lekker en vers ei op tafel bij zoveel mogelijk mensen.”
Waarom verdienen eieren een plaats in iedere keuken?
“Een simpel ei is vaak de basis van verschillende heerlijke gerechten. Een chef-kok uit de buurt maakte voor onze foodfotograaf risotto met een gepocheerd eitje en garnalen klaar. Heel lekker.”
Wat is de sterkte van lekkers van bij ons?
“Lokaal geproduceerde of lokaal geteelde producten zijn duurzamer o.a. omwille van minder voedselkilometers. De consument wordt zich daar meer en meer bewust van. Ook wij vinden het belangrijk duurzaam en efficiënt te werk te gaan.”
Hoe ziet de toekomst eruit voor ’t Munckenei?
“We bouwen op dit moment een nieuw pakstation met een nieuwe sorteermachine. Zo zullen we grotere volumes kunnen verwerken en strenger kunnen uitsorteren volgens kwaliteit. Wanneer we het nieuwe pakstation in gebruik nemen, zullen we ook bio-eieren en vrije-uitloopeieren kunnen aanbieden, naast het scharrelei.”
Ben jij ook fier op het lekkers van hier?
Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto van jouw favoriete gerecht of ingrediënt met #lekkervanbijons.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.